Вицеадмирал Мат Уинтър, ръководител на програмата за Ф-35 в Пентагона, очаква два изтребителя Ф-35 да бъдат предадени на Турция до март догодина.

 

Няма признак за промяна в доставката на 100 летателни апарата, добави той, имайки предвид плановете на Турция да се сдобие със сто Ф-35. Напомняйки, че Пентагонът трябва да представи доклад на Конгреса за доставката на самолетите за Турция, той посочи, че документите ще бъдат представени на депутатите до 90 дни.

Турция и САЩ имат разногласия в последно време заради решението на Анкара да се сдобие с руски системи С-400 и ареста на американски пастор, заподозрян от турските власти, че е свързан с терористична дейност.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отложи доставката на изтребители Ф-35 за Турция, аргументирайки се със случая с пастора и покупката от руснаците. Съвместният програмен офис за Ф-35 в Пентагона обаче обяви на 16 август, че ще продължи с изпълнението на досегашните програмни планове с всички партньори, в т.ч. Турция, в очакване на по-нататъшни указания. Турция е инвестирала 1,25 млрд. долара в етапа на разработване на летателния апарат. Няколко турски фирми са включени в производството на самолетите като част от партньорството на Турция в съвместната програма. Страната е включена в програмата за Ф-35 от 1999 г. Турската отбранителна индустрия участва активно в производството на апарата.

Турция планира да купи сто изтребителя Ф-35 в близките години, като за трийсет от тях вече има одобрение. На церемония в Тексас на 21 юни страната получи първите два американски изтребителя от пето поколение Ф-35, които бяха изпратени във военновъздушната база Люк в Аризона, където да бъдат обучени турски пилоти и технически персонал.