Японският автомобилостроител Хонда сключи сделка с Хитачи отъмоутив системс за съвместна разработка, производство и продажба на двигатели за електрически коли. Стъпката е направена на фона на опасенията, свързани с глобалното затопляне и околната среда.

 

Очаква се регулацията в областта на екологията в световен мащаб да стане по-строга, отбелязват компаниите, които обявиха споразумението си. Хонда, произвеждаща и собствени електродвигатели, има в продуктовата си линия автомобили с водородни горивни клетки и хибриди. По-късно тази година планира да предложи на пазара електромобил, предимно в чужбина.

В миналото подразделението Хитачи отъмоутив системс, изцяло собственост на Хитачи, е доставяло електрически двигатели на автомобилостроители, сред които Дженерал мотърс и Нисан с неговия електромобил Лийф. Сделката е част от голямото навлизане на Хонда в сегмента на електрическите возила. Смесеното дружество, което предстои да получи име, ще бъде 51 процента на Хитачи и ще има производствена и търговска дейност в САЩ и Китай.

Централата на новата компания с капитализация 5 милиарда йени (45 милиона долара) ще бъде в град Хитачинака, северно от Токио.