Американският президент Доналд Тръмп издаде указ, който отменя мерките на неговия предшественик Барак Обама, насочени към ограничаването на климатичните промени. Той заяви, че това ще сложи край на "войната срещу въглищата" и на "регулациите, убиващи работни места".

Указът за енергийна независимост прекратява мерки, въведени от Обама, и стимулира изкопаемите горива, пише ВВС. Бизнес групи се изказаха положително за този ход, докато природозащитни организации го разкритикуваха. Пред Белия дом се събраха протестиращи, които изразиха несъгласието си с решението на Тръмп. С днешния указ предприемам исторически стъпки към вдигането на рестрикциите върху американската енергия, към прекратяването на правителствената намеса и към спирането на регулациите, убиващи работни места, заяви президентът. По време на предизборната си кампания той обеща да изтегли САЩ от парижката климатична сделка, договорена през декември 2015 г. 

Тръмп предприема коренно различен подход към околната среда от Обама. Сред инициативите, които се отменят, е Планът за чиста енергия, който изискваше от щатите да намалят въглеродните емисии, за да може САЩ да изпълнят ангажиментите си към парижкото споразумение. Регулацията беше непопулярна в някои щати и срещу нея се водеха дела, особено от бизнеси, разчитащи на горенето на петрол, въглища и газ. Миналата година Върховният съд временно замрази плана, докато текат делата.

Администрацията на Тръмп твърди, че прекратяването му ще върне хората на работа и ще намали зависимостта на САЩ от внос на горива, като президентът "ще върви към енергийно производство в страната". Предишната администрация обезцени работниците със своите политики. Можем да опазим природата, като същевременно осигурим работа на хората, се казва в изявление на Белия дом.

По време на визитата на Тръмп в Агенцията за защита на околната среда той подписа указа за енергийна независимост, който орязва регулациите на агенцията с цел да се подкрепи неговия план за съкращаване на бюджета й с една трета. Наскоро президентът назначи за неин нов ръководител скептик относно климатичните промени.

На практика указът на Тръмп е опит да се промени американският дневен ред по отношение на климатичните промени. Президентът дава сигнал за завой от досегашната теза, радваща се на широка подкрепа, че въглеродният диоксид е основният враг, който води до климатични промени. А това е особено обезпокоително, тъй като политиката на САЩ до този момент даваше резултат. По данни на Международната енергийна агенция (IEA) вредните емисии от използването на изкопаеми горива остават на едно и също ниво за трета поредна година. Според агенцията резкият спад на въглеродното замърсяване в САЩ, където емисиите са се върнали до нивата си от 1992 г., помага за поддържането на глобалните равнища на въглеродния диоксид през 2016 г. непроменени в сравнение с предишните две години.

Природозащитници и други противници на указа заявиха, че ще организират публични кампании и ще заведат дела срещу него. Калифорния и Ню Йорк публикуваха общо изявление, в което казват, че ще продължат да се борят срещу климатичните промени. Организации за опазването на околната среда вече са наели адвокати, които да опитат да блокират хода на Тръмп, който ще стимулира производството на изкопаеми горива. 

Въпросът сега е дали президентът ще спази американските ангажименти във връзка с парижкото споразумение. Докато провеждаше предизборната си кампания, той твърдеше, че сделката е несправедлива към САЩ. Не е напълно ясно какво точно ще направи оттук нататък, но каквото и да предприеме, ЕС и Китай заявиха, че ще се придържат към обещанията си, направени в Париж.