Градовете трябва да намерят начин бързо да  привлекат частните инвестиции, ако искат да изградят "зелената" инфраструктура, която ще подпомогне усилията световното затопляне да не достигне опасно равнище, посочват експерти.

 

Деветдесет града, обединени в международната мрежа Си40 (C40) на мегаградовете, решили да се борят срещу климатичните промени, ще трябва да съберат 375 милиарда долара до 2020 година за транспорт, сгради и друга инфраструктура с ниски емисии въглероден диоксид,  посочва групата. Още повече средства са необходими в световен мащаб, за да се ограничи световното затопляне до под 2 градуса спрямо прединдустриалните равнища, както предвижда Парижкото споразумение за климата, влязло в сила миналата година.

Ако не решим проблема с инфраструктурата, градовете ще надвишат прага от 1,5 градуса, към който трябва да се придържат, посочва Джеймс Александър, който е директор на финансовата програма на Си40. Необходим е изключително голям мащаб на действие, подчерта той пред фондация "Томсън Ройтерс". Мрежата Си40 включва Лондон, Париж, Мексико сити, Вашингтон и Кейптаун. Около 70 % градовете в тази група вече са свидетели на последиците от климатичните промени, докато преди две години делът им бе 50 %, казва Александър.

Нисковъглеродните проекти в градовете са прекалено малки, прекалено рискови и нямат опит в привличането на финанси, отбеляза на международна среща на представители на градските власти и инвеститори миналата седмица в британската столица Шърли Родригес, която е заместник-кмет на Лондон, отговаряща за околната среда и енергията. Това са проблеми, които се срещат често във всички градове, допълни тя. Трябва да намалим разходите по финансирането, трябва да привлечем повече държавни и частни инвестиции (...) и да увеличим използването на иновативни механизми за "зелено" финансиране като например "зелените" облигации, допълни тя.

Някои инвеститори са готови да вложат милиарди долари в екологично чиста инфраструктура, но се нуждаят от по-голяма дългосрочна стабилност и стимули. Капиталът иска да се включи. Не се печели нищо в момента при тази среда на ниски лихви, посочи Езми Лоу, управляващ директор, отговарящ за недвижимите имоти в Impax Asset Management. Инвестиционната фирма управлява 6,8 милиарда долара.Инвеститорите се нуждаят от стабилност, която е съпроводена от мащабно интелигентно мислене и предвидими действия на правителствата, допълни той. Правителствата са склонни да променят правилата доста често, каза Лоу. Ако искате по-сериозни средства от пенсионните фондове и други инвеститори, те трябва да усещат последователност и увереност, че печалбата няма да им бъде отнета.

Големите дългосрочни инвеститори като пенсионните фондове ще вложат средства по-бързо и в по-голям мащаб, ако има повече стимули като данъчни облекчения и отчисления, допълни Лоу. Градовете в развиващите се страни се нуждаят от умения, за да превърнат идеите и големите си визии в готови за финансиране рентабилни проекти, отбеляза Александър от Си40. Тъй като много зелени технологии сега са нови, те носят съответния риск за инвеститорите. Градовете трябва да започнат да работят с финансовия сектор, за да създадат иновативни механизми, които могат да подпомогнат намаляването на риска при тези проекти, посочи той.