Експерти искат да изградят нов имидж на климатичните промени чрез нов интернет портал за тематични снимки, без бели мечки. Идеята е да наблегнат на влиянието на глобалното затопляне върху хората.

 

Ако потърсиш в Гугъл снимка за климатични промени, ще мине доста време, преди да стигнеш до много фотографии с хора, каза Адам Корнър, директор по изследванията на неправителствената организация "Клаймит аутрич" в град Оксфорд. Няма нищо лошо в белите мечки. Но изображенията са много дистанциращи. Те свързват климатичните промени с нещо, което се случва много далеч от живота на повечето хора и не са справедливи спрямо богатия опит на човека с климатичните промени, добави той.

Проблемът засяга милиарди хора по света. От фермерите в Зимбабве, които експериментират с нови култури, за да се борят със засушаването, до бабите в Индия, които печелят пари, като продават соларни системи за домашно осветление и децата в САЩ, които се борят с по-дълъг сезон на алергиите. Порталът "Клаймит вижуълс" представя разнообразие от фотографии за климатичните промени, събрани от фотографски агенции. Досега в него има изображения на собственици на домове в САЩ, които поставят изолация на мансардите си, жени в Буркина Фасо, които изпомпват дефицитна вода. Има учени, наблюдаващи ледниците, но без белите мечки.

Въпросът е, ако направим промяна нагоре по веригата, може ли да се повлияе на политическото мислене на хората по проблема? Климатичните промени са заседнали между някои традиционни, но ограничаващи снимки. Ние се опитваме да заговорим на по-всеобхватен образен език, допълни Адам Корнър. За създаването на портала екипът проведе проучвания в САЩ, Великобритания и Германия, в които попита хората кои фотографии харесват и кои не.  Инициативата далеч не е първата, която опитва да промени мисленето за глобалното затопляне и да помогне на хората да се ангажират истински с проблема. Но проектът е един от пионерите, които се съсредоточават върху снимките повече, отколкото върху думите.