Най-ниските температури през юни у нас ще са между 9 и 14 градуса, а най-високите - между 30 и 35 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

 

По думите му очаква се през юни средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма - около 23 градуса, по високите полета - между 17 и 19 градуса, а в планините - между 3 и 12 градуса.     Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони - от 70 до 130 литра на квадратен метър. Юни ще започне с топло време и с максимални температури между 28 и 33 градуса. Ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове ще има временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в Източна България и в планинските райони, ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. На 2-3 юни от север ще проникне хладен въздух, температурите ще се понижат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните за периода. През повечето дни от периода въздушната маса над страната ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична дейност и градушки. В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места. 

През първата половина от второто десетдневие температурите ще се задържат около нормалните, повишение се очаква през последните дни от десетдневието, когато на места максималните температури ще достигнат до 35 градуса През периода 12-15 юни има вероятност за по-значителни валежи и гръмотевични бури. Повече слънчеви часове и на по-малко места ще са преваляванията през втората половина от десетдневието.

През първите дни от третото десетдневие температурите относително ще се понижат. Отново ще се създадат условия за превалявания и гръмотевична дейност.  Относително по-стабилно с повече слънчеви часове ще е времето през последните дни от десетдневието, когато и температурите ще се повишат. Според климатичната справка на НИМХ-БАН юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. През месеца често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дни валежът е повече от 10 литра на квадратен метър. Веднъж на десет години в планините вали и сняг през юни. В същото време през месеца има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Астрономическата справка показва, че в началото на юни слънцето изгрява в 5 часа и 51 минути, а залязва в 20 часа и 58 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 7 минути. В края на юни слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, а залязва в 21.00 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути.

Фазите на луната през юни са: на 1 юни - първа четвърт, на 9 юни - пълнолуние, на 17 юни - последна четвърт, а 24 юни - новолуние.

Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 7 часа и 24 минути, когато е и лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината, който е с продължителност 15 часа и 19 минути.