Климатолози определиха 2016 година като рекордно топла, като средната температура на Земята е била с 0,77 градуса  по Целзий над нормата от периода 1961-1990 година.

 

Отчетът на специалистите беше публикуван в научното списание "Уедър".Над големи части на Северна Америка, Европа, Африка, Азия и Арктика, както и в северната част на Южна Америка,  в Южна Азия, в Близкия Изток и в Източна Австралия е било аномално топло. По-ниско от нормата за 2016 година е било само в северната част на Аржентина, в Западна Австралия и в някои части на Антарктика, се казва в доклада.

Според специалистите 2016 и 2015 година съществено се отличават с високите си температури в сравнение с предишните години. Специалистите от британския хидрометеорологичен център считат, че рекордните температури са били предизвикани от влиянието на човешката дейност и съпътстващите я емисии от парникови газове. Аномалните температури са били предизвикани и от климатичния феномен Ел Ниньо, а същото така и от затоплянето на Арктика, особено през 2016 година.