2017 година е една от трите най-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Периодът 2013-2017 г. е най-топлият 5-годишен период с температури, достигащи 50 градуса по Целзий в Азия, рекордни урагани с бърза последователност в Карибите и такива, достигащи до Ирландия.

Това стана известно от данните на Световната метеорологична организация за състоянието на климата на Земята, представени днес на Световния ден на Географските информационни системи в България. На провеждащия се  форум в София Омар Бадур, програмен ръководител "Климатични данни и мониторинг в Световната метеорологична организация", представи доклад за състоянието на климата на Земята през 2017 г. и как чрез ГИС технологии можем да сме по-подготвени за климатичните промени и да се справим с бедствията.

Рискът от болести и смъртност, причинени от климатичните промени, се е покачил с 30 на сто от 1980 г. до 2017 г. През 2016 г. 23,5 милиона души са разселени поради бедствия, причинени от климатичните промени, сочат представените от водещия климатолог данни в изготвения от него доклад.  Докладът на Световната метеорологична организация за състоянието на климата през 2017 г., се явява и основа за провеждащата се в момента конференция в Бон по изменението на климата.

Омар Бадур сподели също така опита на Световната метеорологична организация за интегриране, обработка и анализ на данни от различни източници, включително в реално време и големи данни, както и за изграждане на ГИС базирани приложения. Приложения, с които можем да бъдем по-подготвени за климатичните промени и които подпомагат планиране на действията, евакуиране и цялостно по-ефективно управление при природните бедствия.

България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи за 19-та поредна година. Престижното събитие у нас беше официално открито от Мария Габриел, еврокомисар "Цифрова икономика и общество" в Европейската комисия, Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, Анатолий Величков, Заместник-министър на отбраната, Христо Христов, Директор на дирекция "Информационни Технологии" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, арх. Любомир Георгиев, ръководител на екипа на "Визия за София" и директор на ОП "Софтпроект-ОГП" и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България - водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума за страната.

Използването на ГИС във всеки един икономически сектор повишава ефективността на работата и подобрява планирането. Аз се радвам, че на днешния форум ще бъдат представени ГИС решения от толкова разнообразни сектори. Това показва значението на тези технологии за дигитална трансформация на страната ни, коментира еврокомисар Мария Габриел и допълни, че за използването на дигиталните технологии от съществено значение е наличието на качествен интернет. Чрез осигурено финансиране от Европейския съюз и в България ще се реализират проекти в това направление, единият от които е за осигуряване на точки за безжичен интернет - WiFi4EU, а другият е ГИС базирана платформа за Единна информационна точка.

Семинарната част на Световния ГИС Ден в България продължава през целия ден, като на нея ще бъдат представени иновативни приложения на Изпълнителната агенция по околната среда за нуждите на биологичното разнообразие.

Оливър Чарлзуърт, международен директор в Citilabs, ще покаже как чрез ГИС системите световни мегаполиси се справят с трафика. Двукратно награденият с "най-добър кмет" град Габрово ще представи решение за 3D кадастър и подпомагане дейностите по саниране в Община Габрово.

За 19-та поредна година организираният от ЕСРИ България Световен ГИС Ден у нас събира на едно място стотици представители на повече от 150 организации от централната и местната власт, бизнеса, неправителствените организации и академичната общност в България. Престижният форум се провежда с официалното партньорство и подкрепа на рекордните над 30 организации, сред които: Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Асоциация на полицейските началници, Българска картографска асоциация, Българска академия на науките, Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Университет по архитектура, строителство и геодезия  National Geographic Bulgaria и много други.

ESRI Inc. e световен пионер и лидер с над 40-годишен опит в разработването и внедряването на географски информационни системи (ГИС), които функционират като неразделна част от почти всеки тип организация. Основана от Джак Данджермонд и съпругата му Лаура през 1969 г., днес ESRI Inc. разполага с 3000 високовалифицирани специалисти, има 80 представителства и потребители в над 200 страни по света. Общо 24 000 публични институции и над 400 000 компании по света използват ГИС софтуер на ESRI, а платформата е приета за ГИС стандарт в редица водещи организации, сред които НАТО, Европейската агенция за околна среда, структури на Европейската комисия и други.