Британските учени изключиха най-лошия сценарий за глобалното затопляне, при който заради парниковите газове  средната температура на нашата планета през 2100 година може да се покачи с 4-5 градуса по Целзий.

 

Изданието се позовава на изследване на специалисти от университета в Ексетър. ООН прогнозира, че при дойно  увеличаване на обема на въглеродния диоксид в атмосферата, температурата на планетата ще се покачи с 1,5-4,5 градуса по Целзий. Този показател учените наричат чувствителност на климата. Но по мнението на проф. Питър Кокс и неговите колеги,  използвайки нови методики на изследване, те са получили други параметри. "Нашата разработка изключва на практика както много ниските, така и много високите стойности на чувствителността на климата", заяви ученият. По разчетите на британските изследователи средната температура може да се повиши  до 2,2-3,4 градуса по Целзий. А най-вероятната оценка е 2,8 градуса.

От една страна това е повод за оптимизъм, тъй като ако прогнозата се окаже вярна, тя ще изключи най-разрушителните сценарии за глобалното затопляне. Но от друга, това означава, че сегашните планове, лежащи в основата на Парижкия договор за климата, на практика ще се окажат неосъществими. Те предвиждат  държавите да вземат мерки, за да не се допусне повишаването на глобалните температури с над 2 градуса до 2100 година. Страните се ангажираха да задържат глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий.