Повишаващите се температури в резултат на глобалното затопляне ще доведат до драстично увеличение на смъртните случаи вследствие на големи горещини, прогнозират учени.

 

Докато голяма част от Европа и части от Азия и Северна Америка понасят последствията от гореща вълна, учени отправят предупреждение, че смъртните случаи в резултат на подобни климатични крайности в бъдеще ще се увеличат съществено. Според най-лошия сценарий специалистите прогнозират значително повишение на смъртните случаи вследствие на екстремни горещини през периода между 2031 и 2080 г. в сравнение с периода между 1971 и 2010 г. Най-сериозна заплаха грози Колумбия, където повишението може да достигне 2000 процента. Сериозно застрашени са също страни в близост до екватора като Бразилия и Филипини. За по-отдалечените от екватора САЩ и държави в Европа прогнозираният риск е по-малък.

Бъдещите горещи вълни ще бъдат по-чести, по-интензивни и по-продължителни. Ако не бъдат взети адекватни мерки за разрешаване на проблема с глобалното затопляне и не се помогне на хората да се приспособят, смъртните случаи вследствие на екстремни горещини ще се увеличат драстично, смятат изследователи от университета "Монаш", Австралия. Изследването е обхванало 20 страни на четири континента.