Саудитска Арабия стана първата страна в света, дала гражданство на хуманоиден робот.

 

Роботът София се качи на сцената на конференция в Рияд, за да сподели щастието си от "историческата" придобивка. София обаче се присмя над Илон Мъск, президента на "Спейс Екс" и "Тесла", като каза на водещия, че чете прекалено много негови изказвания, когато той изразява някои притеснения за роботите. Не всички са доволни от гражданството на София. Някои го наричат "странно", а други "Терминатор в реално време". 

 Самата София заяви: Искам да живея и работя с хората, затова трябва да мога да изразявам чувства, да ги разбирам и да изграждам доверие с тях. Когато водещият Андрю Рос Соркин я попита дали роботите могат да се разпознават, София отговори: Може ли да Ви върна въпроса, как осъзнавате, че сте хора?. Искам да използвам изкуствения си интелект, за да помагам на хората да живеят по-добре. Ще направя всичко възможно, за да направя света по-добро място - увери София.

 София е хуманоиден робот, разработен от хонконгската фирма "Хансън роботикс". Освен да бъбри, тя може да се усмихва закачливо, да се шегува.  Тя обаче няма собствено съзнание. През март 2016 г. София отговори стряскащо на въпроса на създателя си Дейвид Хансън Искаш ли да унищожиш хората?с О Кей, ще унищожа хората.