Бившият мениджър на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Пол Манафорт бе обвинен от федерално съдебно жури в заговор срещу САЩ и в други измами. Същите обвинения бяха повдигнати и срещу неговия сътрудник Рик Гейтс и двамата сами се предадоха на федералните власти.

 

Така Манафорт и Гейтс станаха първите обвинени в продължаващото разследване за предполагаема руска намеса в президентската кампания през 2016 г. Разследването се ръководи от специалния прокурор на министерството на правосъдието Робърт Мълър - бивш шеф на ФБР. Видеокадри показаха как 68-годишният Манафорт влиза в централата на ФБР във Вашингтон. Според телевизия Си Ен Ен и вестник "Ню Йорк таймс" той и Гейтс са отишли там за да се предадат. Обвиненията срещу двамата, според вестник "Уолстрийт джърнъл", включват и данъчни измами. Очаква се те да се явят пред съда по-късно днес, за да бъдат им бъдат официално предявени обвиненията от разследващия екип на Мълър. Според АП те включват 12 пункта, сред които заговор за пране на пари, фалшиви твърдения и многобройни случаи на укриване на транзакции по банкови сметки в чужбина.

Манафорт оглавяваше кампанията на Тръмп от юни до август 2016 г., преди да подаде оставка след медийни съобщения, че може би е получил незаконни плащания за милиони долари от проруската политическа "Партия на регионите" в Украйна.

Мълър разследва финансовите и имотните сделки на Манафорт и предишната му работа за тази партия, която подкрепяше бившия украински президент Виктор Янукович, пише Ройтерс, като цитира неназовани източници. Разследват се и предполагаеми действия на Манафорт за пране на пари и други финансови престъпления.

Гейтс е дългогодишен бизнес партньор на Манафорт, който има връзки с много руски и украински олигарси. Той е бил и заместник на Манафорт по време на краткото му назначение като шеф на кампанията на Тръмп.

 Президентът Тръмп отрича всякакви обвинения в задкулисно сътрудничество с Русия и нарича разследването на министерството на правосъдието "лов на вещици", макар че обеща да сътрудничи на Мълър.