Близо 61 620 души са били убити през 2016 г. в Бразилия, което е рекорд за южноамериканската държава, съобщи неправителствена организация.

 

Това означава, че средно на час в Бразилия са били извършвани седем убийства, отбеляза Бразилският форум за обществена сигурност. Увеличението спрямо миналата година е 3,8 процента. Почти 98 процента от жертвите са мъже. Насилието над жени също е регистрирало увеличение под формата на изнасилвания. През 2016 г. е съобщено за 49 497 случая на изнасилване, което е с 3,5 процента повече спрямо 2015 г.

Жертви на убийства са станали и 437 полицаи - със 17,5 процента повече спрямо предходната година. Увеличаването на престъпността съвпада с период на съкращения в бюджетите на силите за сигурност на национално, регионално и местно равнище, се посочва в доклада на Бразилския форум за обществена сигурност. Нарасналата престъпност се дължи отчасти и на продължаващата от три години икономическа криза и безработица, която достигна 12,8 процента.

През юли правителството разреши разполагане на 10 000 войници и полицаи с цел възпиране на насилието в Рио де Жанейро, който е вторият по големина град и бе домакин на летните Олимпийски игри през 2016 г.