Световната икономика все повече увеличава състоянието на свръхбогатите, а оставя милиарди хора да тънат в бедност. Това сочи доклад на британската неправителствена организация Оксфам.

 

Организацията представи документа преди утрешното официално откриване  на Световния икономически форум (СИФ) в швейцарския курорт Давос. Главен изпълнителен директор на една от петте водещи световни модни марки трябва да работи едва четири дни, за да заработи заплатата, която би получил работник от шивашката индустрия в Бангладеш за целия си живот.

 Състоянието на общо 3,7 милиарда души, които съставят най-бедната половина от човечеството, не се е повишило през 2017 година, докато 82 процента от генерираното богатство е отишло при най-богатия един процент от населението на света. Трудно е да откриеш политик или ръководител на компания, който не казва, че се притеснява за неравенството. Но е още по-трудно да откриеш някой, който прави нещо по въпроса, посочва изпълнителният директор на Оксфам Уини Биянима.  Хората, които произвеждат дрехите ни, сглобяват телефоните ни и отглеждат храната ни, са експлоатирани, за да се осигури непрекъснат достъп на евтини стоки и да се надуват печалбите на корпорациите и милиардерите инвеститори, заяви тя.      

Оксфам призова лидерите, които се събират тази седмица в Давос, да се борят с неплащането на данъци, да гарантират достойно минимално заплащане и да ограничат печалбите на акционерите и директорите. Заплатите на обикновените работници са нараснали със средно 2 процента годишно след 2010 година, докато богатството на милиардерите е растяло средно с 13 процента годишно. Миналата година броят на милиардерите е скочил като никога досега според  швейцарската банка Креди Сюис.

Оксфам признава, че броят на хората, живеещи в крайна бедност, е намалял от 90-те години на миналия век, но организацията отбелязва, че неравенството пречи на повечето хора да избягат от мизерията. Оксфам също така критикува реформата на данъчната система в САЩ, която подписа през декември президентът Доналд Тръмп. Вероятно по-бедните американски граждани ще трябва да попълват бъдещия бюджетен дефицит, който Оксфам очаква да се появи в резултат на по-ниските корпоративни и лични данъци.

Тръмп планира да участва в Световния икономически форум наред с още 3000 политици, бизнесмени и учени. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон също ще се включат във форума. Организаторите на събитието искат събралите се лидери да обмислят начини за преодоляване на нарастващото политическо и икономическо разделение под мотото "Да създадем общо бъдеще в разединен свят".