Сърбия може да поиска от Хърватия да й плати военни репарации за около 35 до 40 милиарда евро, каза директорът на сръбския Документално-информационен център "Веритас" в Хърватия Саво Щърбац.

 

Същевременно Загреб възнамерява да постави въпроса за изплащане на военни репарации от Сърбия по време на посещението на сръбския президент Александър Вучич в Хърватия на 12 февруари. Темата бе поставяна неколкократно, досега от крайнодесни политици, които смятат, че Сърбия трябва да плати на Хърватия 32 милиарда евро. Осъденият хърватски генерал Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала на Хагския трибунал, публикува брошура, в която е изчислено, че военните репарации трябва да възлязат на 40 милиарда евро.

Според сметки, направени в Белград, Сърбия може да поиска от Хърватия военни репарации за около 32 до 40 милиарда евро, каза Саво Щърбац. В тази сума са включени щетите, причинени на частното имущество на 400 000 прогонени сърби от Хърватия, включително за селскостопанска механизация, лозя, овощни градини. Оценено е, че три милиарда евро струват 50 000 жилища на сърби, пенсиите, които им дължи Хърватия, културното богатство на Сръбската православна църква, имущество на предприятия.

Като член на ЕС Хърватия е в позиция да ни шантажира и е напълно възможно да каже -  или ни платете тази сума, или няма да дадем съгласието си за вашето членство в ЕС. Но ако този подход не бъде предотвратен от по-силните членки на съюза, които имат влияние върху Загреб, отговорът на Сърбия може да гласи: Благодаря ви много, и лека нощ, Европа, предупреждава Щърбац.