Платформата Еърбиенби, създадена през 2008 година за наемане на обзаведени жилища на разменна основа от частни лица, вече ще предлага много повече професионални места за нощувки, например някои хотели, като част от новата й развойна стратегия.

 

Преди десет години идеята, че хората могат да пребивават в дома на непознати се смяташе за смахната. Днес милиони хора правят това всяка нощ. Ние обаче искаме да стигнем още по-далеч, така че след десет години над един милиард души годишно да се възползват от преживяването Еърбиенби. Това заявява ръководителят на платформата и неин съосновател Брайън Чески в комюнике, представящо новата стратегия. За тази цел групата ще предлага нови категории за търсене на настаняване, като къщи за гости или бутикови хотели с няколко десетки стаи, повечето самостоятелни и с изискан дизайн, като се очаква това да привлече повече професионалисти.

Еърбиенби обяви също нови предложения, като жилища категория "лукс" или "плюс", проверени от представител на платформата, за да се гарантират качеството и комфорта. За улесняване на търсенето ще бъде възможно да се въвеждат конкретни нови критерии: семейство, работа, сватбено пътешествие, групови пътувания. С нововъведенията Еърбиенби навлиза още повече на територията на хотелите, но ръководителят на платформата винаги е твърдял, че целта не е да се предлагат масови хотелски нощувки.

Еърбиенби, чиято централа е в Сан Франциско, предлага 4,5 милиона места за настаняване в 81 000 градове. За десет години собствениците на наеманите жилища са спечелили 41 милиарда долара, а клиентите й са ползвали нощувки чрез платформата над 300 милиона пъти, се уточнява в комюникето. След като много пъти бе споменавано, че Еърбиенби тази година ще бъде листвана на борсата, в началото на февруари Брайън Чески заяви, че този въпрос в момента не е на дневен ред.