На автосалона в Женева някои автомобилопроизводители предпочитат посетителите да съсредоточат вниманието си върху моделите автомобили, а не моделите жени.

 

След разрастването на движението срещу сексуалните посегателства #MeToo някои директори на автомобилни компании гледат с други очи на полуголите момичета на щандовете на автосалоните. Някои компании отбелязват, че се задава промяна в това отношение. Макар че разходка из тазгодишния женевски автосалон подсказва, че секторът все още активно свързва продуктите си с женската чувственост и използва модели за постигане на целите си.Не мисля, че ще можем да промени ситуацията за един ден, каза Сузи Волф, бивша състезателка на Уилямс във Формула 1, чието ръководство реши неотдавна да не използва вече модели при старта на състезанията.

Дългокраки и щедро гримирани манекенки все още красят щандовете на автосалона в Женева макар да се вижда по-малко плът от предишни години. Нито Тойота , нито Ролс-Ройс са наели модели, които да стоят покрай колите. Има асистенти, мъже и жени, които са облечени делово и предоставят информация на посетителите.

Промяната обаче настъпва трудно и не всички компании са съгласни. За представянето на Вижън Екс (Vision X) Шкода имаше посещение от мис Чехия 2011-а Итка Новачкова, която позира пред камерите в къса рокля с  кожени, черни ботуши над коляното. Алфа Ромео (Alfa Romeo) и Санюн (Ssangyong) също бяха сред компаниите използващи модели. Женевското автомобилно изложение се е състояло за първи път през април-май 1905 година, като е било организирано от Швейцарския автомобилен клуб.

Автосалонът става едно от първите международни изложения, посветени само на коли. Плановете са били то да бъде конкуренция на Парижкия автомобилен салон. Първото автомобилно изложение в Женева привлича около 17 500 посетители. През 1906 година то е било посетено от 20 000 души. На следващата година заради недоволството на жителите на Женева от шума на двигателите, салонът бил преместен в Цюрих, а след това и отменен. Статистика за изложението се води от 1923 година, когато салонът става ежегоден и се провежда в Женева.