Сингапур остава най-скъпият град в света за пета поредна година, следван от  Париж и Цюрих.

Това сочи класацията на Икономист интелиджънс юнит. Проучването сравнява разходите за живот в даден град с разноските в Ню Йорк като база. Сингапур, азиатският финансов център, където притежаването на обикновен седан може да ти струва 76 000 долара, изпреварва световни столици в надпреварата за лидер на класацията въпреки голямата конкуренция от европейски градове.

Известните със скъпотията си Токио и Ню Йорк дори не са влезли тази година в топ 10, където четвъртото място е заето от Хонконг, а петото от Осло. Сеул и Женева си делят шесто място, Копенхаген, Тел Авив и Сидни дооформят челната десетка. Като се изключат някои облекчения в домакинството в Сингапур, например домашните помощнички са евтини, бившата британска колония остава най-скъпото място на света за купуване и поддръжка на кола, посочва Икономист интелиджънс юнит.

Сингапур избегна масовите в Азия задръствания по пътищата като контролира притежаването на автомобили чрез квотна система, според която купувачът трябва да заплати сертификат за притежаването на автомобила на стойност 30 500 долара - сума, която се прибавя към цената на превозното средство. Азиатските градове са най-скъпите за пазаруване на хранителни продукти, докато Европа е на първо място по цени за поддръжка на домакинството, лична хигиена, почивка и забавления, сочи проучването.

Валутните колебания остават основната причина за промените в класацията като по-слабият американски долар "пречи" на американските градове да влязат в първата десетка. Засегнатият от война Дамаск, Каракас - столицата на изпадналата в криза Венецуела, Лагос в Нигерия и пакистанският град Карачи са най-евтините градове, според проучването.  Букурещ и Делхи също попадат сред десетте най-евтини градове.