Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл подкрепи заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., въпреки вчерашните изявления на президента Доналд Тръмп.

 

Републиканецът от Кентъки каза пред журналисти на Капитолия: Руснаците не са ни приятели. Той добави, че е напълно съгласен с оценката на разузнавателните служби за руска намеса в изборите, но не отговори на въпроса дали е разочарован от изявленията на Тръмп.

Бившият вицепрезидент демократ Джо Байдън каза, че пресконференцията на Тръмп с Путин е под достойнството на президентския пост. Думите на Тръмп не изразяват онова, което мислят американците и това, което сме ние, каза Байдън, за когото се твърди, че обмисля да се кандидатира за Белия дом през 2020 г. Той прикани американците да си кажат думата и да покажат, че ние вярваме в демокрацията, а не в диктатурата.

Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, каза, че поведението на Тръмп на срещата с Путин не е добър момент за нашата страна. Този ден беше много добър за президента Путин, добави той. Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ. Председателят на Камарата на представителите Пол Райън каза, че несъмнено Русия се е намесила в американските избори през 2016 г.  и продължава да подкопава демокрацията в САЩ и по света. Президентът трябва да си даде сметка, че Русия не е наш съюзник. Тя остава враждебна към нашите основни ценности и идеали, продължи Райън.

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин на срещата в Хелзинки. Коми написа в Туитър, че Путин е застанал на чужда земя до Путин и е отказал да подкрепи собствената си страна. АП цитира Коми, който нарича Путин "лъжец и гангстер, способен да убива". Патриотите трябва да се изправят и да отхвърлят поведението на този президент, смята бившият шеф на ФБР. Той стана отявлен критик на Тръмп, след като бе уволнен от него през май 2017 г. и в мемоарите си го нарече "морално негоден" да бъде президент.