В никакъв случай КФН не е допуснала пропуски, нито пък има пропуски в законодателството ни, които да са засегнали по някакъв значителен начин интересите на българските граждани, заяви заместник-председателят на КФН в оставка Ралица Агайн пред народните представители във връзка със случая с отнетия лиценз на кипърската застрахователна компания "Олимпик".

 

Всичко по европейското законодателство е изпълнено стриктно от КФН, посочи тя. За съжаление има 200 хиляди български граждани, които ще понесат загуби от това, че полиците им са прекратени, коментира Агайн. Тя посочи, че обезщетенията ще бъдат изплатени, особено за застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите". Гражданите, за съжаление, няма да бъдат обезпечени по обезпечителна схема и трябва да изчакат процедурата по ликвидация в Кипър, при която да получат обезщетенията си, добави Агайн. За да започне изплащането на обезщетенията са необходими две действия - едното от страна на компетентния съд в Кипър, който трябва да се произнесе по искането на кипърския регулатор за обявяване на компанията в ликвидация, отбеляза тя. По думите й по предварителна информация се очаква това заседание да е в средата на септември и оттам нататък могат да започнат действията от страна на ликвидатор за изплащане на обезщетения. Другото действие, което трябва да бъде предприето, е уточняване на механизмите на плащанията между нашия и кипърския гаранционен фонд, посочи Агайн.

Тя обясни, че на 17 август са прекратени 197 хиляди полици. Голяма част от тях са сключени на разсрочено плащане и хората няма да платят следващата вноска, което намалява загубата, но за 29 хиляди човека плащането е по-съществено и ще надхвърли 100 лева и в някой случай стойността на средната загуба е около 200 лева. Заместник-председателят на КФН в оставка посочи, че застрахователно дружество "Олимпик" извършва дейност от 2009 г. насам и до момента КФН не е получавала сигнали и жалби от потребителите за някакви проблеми.

До 11 ноември цената за леки автомобили на "Олимпик" е 196 лева при средно за пазара 179, т.е. средната цена за пазара е с почти 20 лева по-ниска, коментира Агайн. Тя посочи, че след 11 ноември средната цена на "Олимпик" е 207 лева при средна цена за пазара 196 лева, цитирайки данни на Гаранционния фонд. Възможно е например при определена възраст на водача да има по-ниска цена, но това е свободната конкуренция, коментира Агайн. В този смисъл не може да се каже, че е съществувал някакъв дългосрочен дъмпинг от този застраховател. Ралица Агайн посочи, че за първи път е било получено уведомление на 10 май от кипърската страна за отнемане на лиценза на застрахователя. Тя информира, че още в същия ден е внесла доклад, КФН се е произнесла още същия ден и е забранила на застрахователя да сключва нови договори. Агайн отбеляза, че решението е публикувано на страницата на Комисията, а по-късно и в Държавен вестник.

Ралица Агайн информира, че в момента на българския пазар извършват дейност 618 застрахователя, 13 от които клонове. В ЕС отсъства механизъм за обезщетяване при несъстоятелност на застрахователя, 12 държави членки изобщо нямат обезпечителен фонд.