Честно казано не го разбирам. Винаги съм смятал, че между институциите трябва да има разбирателство, а разбирателство има, когато има диалог. Без значение кой отказва срещата - дали президентът или някой друг, не е добре - не говори добре за работата на институциите - това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

Всички българи говорим за силна държава. Силната държава не се изразява в някой двуметров политик с голяма цепеница с която ни налага ред, а силната държава означава силни институции. За да бъдат силни, трябва да имат авторитет - да имат авторитет институциите трябва да си сътрудничат по между си, да работят, а не да се заяждат по между си. Така че аз мисля, че президентът, след като се завърне от посещението си, ще осъществи този диалог, прогнозира Каракачанов. Той допълни, че консултациите между юристите на МС и Президентството са били проведени още преди няколко дена . Така че аз не виждам никаква формална пречка президентът да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов като секретар на МВР и да бъде избран от НС за министър на вътрешните работи, добави вицепремиерът.

Каракачанов бе в актовата зала на областната администрация в Плевен, където бе представен макет на проект за изграждане на паметник на воините от Девета пехотна плевенска дивизия. Във форума участва областният управител Мирослав Петров, депутати, военнослужещи, представители на обществени организации, инициативният комитет.

В навечерието на 100-годишнината от победата при Дойран, извоювана през Първата световна война от Девета пехотна плевенска дивизия под командването на генерал Владимир Вазов, пред обществеността бе представен макет на мемориала в памет на героите. Инициативата по изграждането на паметника се реализира под патронажа на министъра на отбраната.    Министерството на отбраната се включи в обществената инициатива за изграждането му и предостави средства за нейното осъществяване. Каракачанов е дарил лично една своя заплата. Общо паметникът ще струва по думите му около 200 000 лева. Той е готов армията да помогне с осигуряване на материал за него. Проектът се осъществява по линия на закона за военните паметници. Сега съществуващият паметник на площад "Свободата" не е регистриран, бе съобщено на общественото обсъждане.