Последният оцелял свидетел на последните часове на Хитлер в бункера му в Берлин, негов бодигард Рохус Миш е починал на 96 годишна възраст на 5 септември 2013г. от сърдечен инфаркт и кратко боледуване в дома си в Берлин. Той е част от нацисткия вътрешния кръг в продължение на пет години,като бодигард на фюрера, бил е сержант от СС бодигард на Хитлер и негов телефонен секретар Роден е през 1917 г. в Горна Силезия, която сега е в Полша, но по ония години е била част от Германската империя. Остава сирак на 3 годишна възраст, баща му умира през Първата световна война, а майка му починала от пневмония.

 

Миш се присъединил към елитната SSLeibstandarte на 20 години и спечелва Железен кръст (втори клас) за ролята си в инвазията 1939 на Полша, в която той бил тежко ранен,прострелян в гърдите, но оцелял по чудо! Неговата смелост е причината да се заинтересуват от неговите качества и по преценката на един от бодигардовете на Хитлер, е представен на Хитлер. Миш признава: "Аз бях качен в кола и отведен в Имперската канцелария в Берлин. На адрес: Wilhelmstrasse 77, резиденцията на фюрера. Това беше един адрес, който всеки го знаеше. Хитлер е наел мястото, положил е грижи за възстановяването му и се погрижили да помогнат и на сестра му През 1942 г. бодигарда на Хитлер се жени и от брака си има дъшеря, която почива през 1996г. Няма други деца, прекарва 8 години, като пленник на Червената армия и през 1953 г. се прибира в Берлин, където живее скромно и достойно Възхищавал се до последен дъх на Хитлер и продължавал да говори за него, като го наричал"Boss" в десетилетията след Втората световна война. По-късно, през 2005 г Миш казва пред журналисти: "Хитлер не е чудовище той не е и свръхчовек. Хитлер се е показал пред, мен, като напълно нормален човек с хубави думи. Аз съм чувал от него само хубави думи . Беше напълно нормален и много милостив човек , спомням си как за сватбата ми подари каса шампанско, спомням си колко обичаше децата"

Миш е последният жив човек, който лично е познавал и работил с Хитлер, както и последния жив човек от фамилията си. Няма живи наследници, но има много хора, които го познават и обичат, както в Германия, така и по света.