Американският период на големите намаления, известен като "Черен петък", е привлякъл повече купувачи тази година, които обаче са похарчили по-малко на човек заради големите ценови отстъпки, съобщи Националната федерация за търговия на дребно на САЩ. Над 154 милиона души са пазарували през четиридневния уикенд по повод Деня на благодарността в САЩ, през който търговците свалят драстично цените. За същия период миналата година пазаруващите са били 151 милиона души.

 

Купувачите са похарчили средно 289,19 долара спрямо 299,60 долара през 2015 година. Продажбите през този дълъг уикенд, който се прелива в днешния "Кибер понеделник", са добър показател за състоянието на американските потребителски разходи. Продажбите онлайн доминират. Общо 44 процента от хората, участвали в проучването на федерацията, посочват, че са купували през интернет, а 40 процента са посетили физически магазини.

Силен уикенд беше за търговците на дребно, но още по-добър за потребителите, които се възползваха от някои наистина невероятни сделки, посочва президентът на федерацията Матю Шей. Най-популярният ден за пазаруване онлайн бе самият "Черен петък". Общо 74 процента от хората, пазарували през четирите почивни дни, са си направили покупките в петък, което е с 1,3 процента повече спрямо миналата година.

Общо 75 процента от хората, посетили физически магазини, са го направили в самия петък, което е с 3,4 на сто повече от миналата година, допълни федерацията. Хората на възраст 18-34 години са допринесли най-много за растежа в пазаруването, като те са били 80 процента от пазаруващите през дългия уикенд. Около 56 процента от притежателите на смартфони и 53 процента от собствениците на таблети са използвали тези устройства, за да пазаруват.