Осигурени са 1 млрд. лв. за Националната програма за енергийна ефективност за саниране на многофамилните жилищни сгради.  Средствата са от излишъка в централния бюджет. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

 

С днешното решение обезпечаваме на 100 процента програмата и не оставяме необезпечени финансово договори, като по този начин гарантираме както плащанията за 2016 г. така и че през 2017 г. на 100 процента са подсигурени всички договори. Това означава, че следващото правителство, независимо кое е, няма да има оправдания да не разплаща, заяви Павлова. По думите й програмата трябва да продължи и да бъде разширена с още 1 млрд. лв.  За целта след приемането на бюджета ГЕРБ ще внесе предложение до парламента за съгласие за продължаване на програмата и за увеличаването й с още 1 млрд. лв.

Министър Лиляна Павлова заяви също, че не би приела да е министър в правителство с мандат на Патриотичния фронт. Тя отбеляза че ПФ, които се готвят да съставят правителство, не подкрепят програмата за саниране, която е основен приоритет. По отношение на Реформаторския блок, министър Павлова каза, че трябва да се изчака връчването на мандата. Трябва да видим позицията на РБ и тогава ще можем да коментираме, каза Павлова и добави, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ е тази, която ще вземе решение, ако се стигне до такъв вариант.