ЕС е толкова ефективен и бърз, колкото му позволяват страните членки, коментира евродепутатът Андрей Ковачев, който участва в международната конференция "Дебатът за Европа: Към изграждането на Европейска отбрана и сигурност"  в Дома на Европа. Организатори са Софийски форум за сигурност, Съюз "Атлантик" и Центърът за европейски изследвания Вилфред Мартенс.

 

Ковачев отбеляза, че социологическите проучвания показват, че наистина има много евроскептично настроени граждани по отношение на редица политика като селското стопанство, социалните политики и икономиката, но те поставят сигурността на първо място. Тоест имаме подкрепата на мнозинството на европейските граждани ЕС да направи повече за сигурността и по отношение на външните граници, и по отношение на потенциални заплахи, и на обща външна политика. Според него външната политика и отбраната са едни от най-консервативните части от националния суверенитет на всяка страна. Ковачев постави въпроса дали не е назрял моментът вече ЕС да се дефинира не само като мека сила, но и да има зад себе си нещо, което да показва, че може да реагира и по друг начин.

Ковачев посочи още, че в последните години наблюдаваме агресивна пропагандна война, която се води за умовете и душите на европейските граждани и целта на която е да бъде разединен ЕС, да няма възможност да се вземат общи решения и да има повече недоверие към избраните представители и европейските институции. Свободата на словото е отговорност към истината и не включва свобода за лъжа и дезинформация, коментира той. Не искаме да ограничаваме свободата на медиите, но инвестирането в обективна журналистика е много важно, отбеляза евродепутатът.

Бившият военен министър Аню Ангелов посочи, че още през 2010 г. е поставил въпроса, че не може да има обща политика по каквото и да е, включително по сигурност и отбрана без общ фонд, без общо финансиране. Ако мислим за отбраната едва когато се случи агресията, тежко ни и горко. По думите му може да се каже, че ЕС се оттласква от дъното по въпроса на ангажимента по сигурността и отбраната на страните членки и европейските граждани и началото на това е дала глобалната стратегия за сигурност.

Според Ангелов нашите политици се изказват за европейска армия, виждайки я като организъм извън националните въоръжени сили с единен команден център, нещо като армията на САЩ. За да имате такава европейска армия, трябва да имате европейски съединени щати, друг е въпросът на какво ниво трябва да се издигне сътрудничеството между европейските държави. Ангелов постави въпроса за възможността да се действа единно, не само в граждански мисии и операции, но и с военни мисии, когато това се налага. Единствените структурни обединения са бойните групи на ЕС, които са  национална отговорност на държавите, които ги създават.  Досега обаче няма нито една бойна група, която да е взела участие във военна мисия или операция, значи този механизъм не работи, коментира той.