Лаура Кьовеши бе уволнена, защото бе твърде добра в работата си. Бившата главна прокурорка на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния "Мис Правосъдие" и "враг на политиците мошеници".

 

Г-жа Кьовеши и НДБК бяха лъч надежда за реформаторите в Централна и Източна Европа, но неотдавнашното й отстраняване от ръководството на антикорупционната прокуратура е част от мрачна тенденция. За корумпираните политици в Румъния Лаура Кьовеши бе кошмар. Назначена на поста ръководител на НДБК през 2013 г. непреклонната прокурорка наглежда осъждането на повече от 1000 длъжностни лица, бизнесмени и политици, включително девет бивши министри. През юни НДБК постигна присъда срещу Ливиу Драгня, който, като председател на управляващата Социалдемократическа партия (СДП), е най-силният политик в Румъния. Но съюзниците на г-н Драгня отвърнаха на удара, обвинявайки я неубедително в некомпетентност и преследване на политици, които не харесва. През февруари министърът на правосъдието поиска отстраняването й, но президентът Клаус Йоханис отказа да го подпише. Конституционният съд взе страната на правителството и на 9 юли г-н Йоханис я уволни без охота. В региона новите партии на чистите ръце и протестните движения водят неравностойна битка с мрежи от политици, защитаващи собствените си интереси, и с неумолимото народно разочарование.   

В Украйна, където политиката е доминирана от мощни олигарси, реформаторите спечелиха трудна победа през юни, когато парламентът създаде независим антикорупционен съд, но критици казват, че новият съд е лишен от достатъчно правомощия. В България набързо бе приет нов антикорупционен закон през януари, когато страната пое председателството на ЕС, но новият закон нарушава европейска директива, тъй като не защитава лицата, подаващи сигнали за нередности, които ще трябва първо да се идентифицират. В Чешката република премиерът Андрей Бабиш сформира второ правителство на малцинството през юни, въпреки че срещу него са отправени обвинения в злоупотреби. Словакия преживя период на вдъхновение тази пролет, след като убийствата през февруари на млад разследващ журналист и неговата приятелка разпалиха масови протести, принудили премиера Роберт Фицо да подаде оставка.

Партиите, борещи се за добро управление, зависят от разпръсващите се надежди на гражданите за по-добра държава, докато корумпираните партии имат много по-конкретна мотивация: пари, власт и нуждата да защитят себе си чрез закон. Мнението на Дан Барна, лидер на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния", че откакто СДП пое властта в Румъния през декември 2016 г. цялата енергия на правителството е съсредоточена върху това да опази г-н Драгня от затвора.

Опасността е в това, което политолозите наричат "завладяната държава": монополизиране на правителството от корумпирани хора. Словашкият депутат Мирослав Беблави, който през януари стана съучредител на партията за добро управление Заедно, предупреди, че разкриването на скандали, без да се направи нещо, не върши работа. Това може да тласне гласоподавателите към популистки партии, които обещават отмъщение на елитите.