Около 250 души живеят в нашия 14 етажен блок и почти 20 години се опитваме да бъдем единни. Може да се похвалим, че стигнахме до добросъседство. Реално сме 70 съсобственици и имаме желание да бъдем с поддържани общи части, да подменяме старите железни врати с нови от синтетичен материал... Майстори не търсим. Просто купуваме от магазина бои, четки, валяци, грундове и на всеки 3-4 години етажната собственост опреснява вида си.

 

В началото на 2015г. решихме да се включим в програмата за саниране на многофамилните жилища, строени преди 1999г. Странно ще прозвучи, но всички казаха “да” и то в условията на много коментари и прогнози за лош проект, за грабителска програма и какви ли не още небивалици. В тази ситуация се оказа, че изгражданото във времето добросъседствдо се “стопли” от националната програма за енергийна ефективност. Микроклиматът в блока наистина стигна неочаквана висота, която се доказа и в хода на обследването през м.юни 2015г. – всички апартаменти осигуриха достъп на експертите. Имаше такива, които са с някакви ангажименти, но те даваха ключовете си на Председателя на сдружението на собствениците, без грам съмнение за кражби, бели или други щуротии, за които всеки ден ни информират медийте.

Банката за развитие ни предоставя сума за обновление на блока, която никога няма да съберем сами. Разбрахме го и браво на тези, които преди 23 години са поставили началото на начинанието в ЕС. Браво и на управляващите ни сега, защото има саниране, въпреки закъснението, и в България.

Преди няколко месеца, в сектора на сигурността, се пръкна една бодра инициатива за единение на нацията. Нещата тръгнаха по линия на неправителствените организации и реално голямата зала на БАН в центъра на София, събра стотици трезво мислещи българи. Зад всеки от тях има някаква обществена организация, но единението е за личности, а не за организации. Тепърва ще се работи и ще отчитаме ползите. Но тогава, в тази зала, си помислих, че единение на практика в България има. Доказват го направените сдружения на собствениците. Стотиците, хилядите подадени заявления в общините за обновление на блоковете по програмата за енергийна ефективност. Ясно е, че те ще нарастват лавинообразно и ще се променяме, ще имаме фунционални и красиви домове.

В тях ще бъдем единни, ще се уважаваме така, както ни учеха някога в детството ни. Това не е връщане назад. Просто идва времето на добрите инициативи и човещината, без която няма как да оцелеем.