Германия вече е територия на човещината и за потока на бежанците, носещ страхове в държавите, през които минават хората от Сирия, Ирак, Афганистан... Време е да си припомним факта, че над 5 млн. турци са се заселили в Германия. Тази тяхна общност е колкото населението на България в момента, ако изключим гастарбайтерите ни.

 

Според статистиките миналата година над 200 хил. са били имигрантите, а тази година към Западна и Северна Европа са се отправили с 50% повече бежанци – 300 хил.души. Да не пропуснем факта, че по пътя на ужаса вече са загинали около 2500 души. Цифрите подсказват за сложна ситуация, но тя не плаши Германия, защото през 1990г. падна Берлинската стена и една цяла соц. държава /ГДР/трябваше да бъде по мигрантски приобщена.

Много българска реч ще чуете в Германия. Добро място за живеене и подкрепа за нашенци е държавата, която тръгна на война срещу света, загуби тази война, възстанови се и сега помага на страдалците от икономически травми или локални въоръжени конфликти. Сигурно има много обяснения за възхода й във времето и едно от тях е в човещината, която проявява към имигрантите. Не само днес, десетилетия сме свидетели на тази благородна политика, която БГ населението на практика на приема.

Слушам много често коментари за отговорността на държави, предизвикали дрънченето на оръжия в Сирия, Ирак, Афганистан... Всеки има право на мнение по темата. Така трябва да бъде. Но не се завърта в медийното и кръчмарското пространство въпроса защо страдащите от военните действия вървят към Германия, прескачайки “благодатните” държави от ЕС – България и Унгария, например. Защо бежанците не поемат към Русия, Азърбайджан, Молдова или други сателите от времето на Варшавския договор и СИВ – нали преди около четвърт век в общи линии бяхме съмишленици в идеологията си.

За Хитлер много знаем. Писано е предостатъчно за него. Днес трябва да сме му благодарни, защото без неговото безумие Германия нямаше да стане толкова разумна и трезва държава за стойността на човешкия живот и подкрепата, която дължим на хората около себе си и на тези, които са я загубили в родината си.