Британският "Дейли телеграф" подчертава, че решението на президента Тръмп да уволни шефа на ФБР е предизвикало политически трус във Вашингтон. Направени бяха паралели с последния път, когато президент на САЩ е уволнявал човек, който разследва него и съветниците му - през 1973 г., когато Никсън уволнява независимия специален прокурор Арчибалд Кокс, разследвал скандала "Уотъргейт".

 "Гардиън" обръща внимание на писмото на прощалното писмо на Джеймс коми до колегите си, в което призова ФБР да запази независимостта си и да продължи да бъде солидна опора за Америка. Вестникът припомня, че Коми ръководеше разследването за потенциалните връзки между предизборния щаб на Тръмп и Русия. Твърди се, че в последните дни преди уволнението си Коми е поискал по-голям финансов ресурс за това разследване. Изданието акцентира и върху реакцията на руския президент Владимир Путин, че руската държава няма нищо общо с уволнението на Коми и че това няма да се отрази на отношенията между Москва и Вашингтон.

"Индипендънт" отбелязва, че Белият дом е обвинил Коми, че е вършил "отвратителни" неща като директор на ФБР. Вестникът цитира заместник-говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс, която казва, че Тръмп е обмислял да уволни Коми още от първия си ден на президентския пост, но взел решението, след като получил устни и писмени сведения от министерството на правосъдието.

Според "Вашингтон пост" Тръмп е решил да уволни Коми след изслушването му на 3 май в правната комисия на Сената на САЩ, където е станало дума за разследването за предполагаема намеса на Русия в американските избори.

Тръмп отдавна се съмнявал в предаността и преценката на Коми и бил ядосан от това, че по негово мнение през последните седмици директорът не

Тръмп смятал, че Коми използвал разследването по темата за Русия, за да се изкара мъченик, пише "Вашингтон пост". В понеделник стопанинът на Белия дом поръчал на министерството на правосъдието, на чието подчинение е ФБР, да изложи писмено причините, поради които Коми трябвало да бъде уволнен.

Усещането за криза се задълбочава и на този фон Тръмп защити решението за уволнение на Коми", отбелязва "Ню Йорк таймс".    Изданието посочва, че отстраняването на шефа на ФБР е разбунило духовете във Вашингтон и е засилило усещането за криза, витаещо около Белия дом. Вестникът отбелязва, че ръководството на Републиканската партия е защитило президента, наричайки демократите и другите му критици лицемери.

"Ню Йорк таймс" обаче коментира, че поне половин дузина републиканци са нарушили партийната линия и са изразили безпокойство и недоумение от освобождаването на Коми. Все пак, отбелязва вестникът, те не подкрепиха искането на Демократическата партия да се назначи специален прокурор, който да оглави разследването за руски контакти със съветници на Тръмп.