Засилването на военното присъствие на САЩ на Западните Балкани би допринесло за мира и стабилността на целия регион.

Това е едно от посланията, което миналата седмица дойде от Вашингтон от срещата, посветена на нашия регион, но тук се отвори нов въпрос - коя локация е най-добра за главната база на американските войници. Косовската "Бондстийл" бе изтъкната като логично решение, но има все повече предложения това да бъде една от две локации в Босна и Херцеговина - Тузла или Бръчко. Аргументите са различни, а главният е този, че една американска база в Босна и Херцеговина напълно би осуетила амбициите на Република Сръбска да се отцепи. За американския Атлантически съвет най-добрият вариант е "Бондстийл" да бъде седалище на американското военно присъствие в Югоизточна Европа, но има и други мнения.

Както казва Курт Басунер, американски анализатор от Центъра  за политика на демократизация, Босна е главната опасност и проблем на Балканите и според неговото виждане трайното американско присъствие е необходимо, но в Тузла. Същестува дълбока увереност, че Босна е централна заплаха и проблем. Това е място, където нещата могат да тръгнат наопаки и докато Босна остава отворен проблем, това събужда най-лоши страсти в Сърбия и Хърватия. Атлантическият съвет настояваше за постоянно американско присъствие и военно присъствие на НАТО на Балканите, но имаха предвид "Бондстийл" в Косово. Моето мнение е, че трябва да се използва базата "Орао" в Тузла, тъй като има дълга писта, казва той.  Той посочва, че Бръчко е от ключово значение в Босна и че "ако се свали от дневния ред", Република Сръбска не може да обяви независимост. Това би бил краят на историята, заяви той за "Гласът на Америка".

Курт Басунер поясни за "Блиц", че неговото становище е, че центърът на нестабилност и опасност е в Босна и Херцеговина, поради което смята, че там трябва да се установи военна база. Главната цел би била да се укрепи мисията ЮФОР /EUFOR/ в съответствие с Дейтънското споразумение. Това би намалило ролята на  политическите актьори в Босна и Херцеговина, но и в Сърбия и Хърватия, които разпространяват страх през изминалите десет години, заяви той за "Блиц". Освен това, както добавя, постоянното присъствие на НАТО с други съюзници би показало на актьорите извън региона, че Западът остава посветен на осигуряването на безопасност и бъдещо демократично развитие на региона, който, както изтъкна, през последното десетилетие върви назад.

Не виждам никакъв недостатък в това да се активира военната база "Орао" в Тузла, която има добра писта. Тази база би могла да бъде отлична основа за присъствие на НАТО в региона с допълнителен ефект и стремеж да се запазят мирът, суверенитетът и териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Също така базата и летището имат предимство, тъй като това летище няма проблеми с мъглата като това в Сараево, обяснява Басунел. Той казва, че случаят Бръчко е ясен - без контрол върху него Република Сръбска не може да бъде независима, нито може да има контрол по линията Баня Лука - Биелина - Белград.

Постоянното военно присъствие до голяма степен би могло да "подкопае"  антидържавната програма на президента на Република Сръбска Милорад Додик  заедно с другите лидери в Босна и Херцеговина, които се осланят на способността си да произвеждат постоянно чувство за несигурност. То в голяма степен би помогнало за преориентация на политическия дискурс в Босна и Херцеговина и фокусът да се прехвърли върху отговорно управляване и икономическо развитие, които политическите елити са потиснали", смята този американски анализатор от Центъра за политика на демократизация. Той добавя още, че военната база "Орао" би могла да бъде една по-икономична опция от "Бондстийл" или изграждането на някоя нова база. Смятам, че мандатът на многонационалните сили на тези територии ще бъде продължен. Под покровителството на Запада, чрез НАТО, подкрепени от Америка, няма да бъдат допуснати нови конфликти, нито вътрешни, нито международни, заключава Басунел.  За това, че НАТО не планира да напусне Косово, говори пред "Блиц" вчера и Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, който заяви, че НАТО няма планове да напусне Косово, нито да намали присъствието си там.

Нямаме планове да напуснем Косово. КейФОР играе важна роля в Косово и помага да се осигурят стабилност и мир. Каквото и да е намаляване на мисията ще зависи от положението на терена. Засега това не е в дневния ред. Следим ситуацията, а сега тя е такава, че присъствието на НАТО е необходимо, заяви Столтенберг за "Блиц". Въпреки че един официален представител на НАТО в Брюксел ни каза, че алиансът не вижда заплаха в региона, поради която да е необходима база, идеята да бъдат създадени такива в Бръчко и Тузла е актуална тема на разговори сред познавачите на ситуацията на Балканите.

И пенсионираният генерал от армията на Сърбия Срето Малинович казва за "Блиц", че такива идеи /предложението за бази на НАТО в Тузла или Бръчко/  могат да се разглеждат през призмата на поддържане на стабилност в региона, тъй като както можеше да поддържа мира, знаем, че можа и да го подпали. Второ, той смята, че на това би могло да се гледа чрез икономическите ползи на мястото, където се намират базите, а третото нещо е стратегическото разполагане в съответствие с геополитическите условия.

Чух предложението на Атлантическия съвет, но то засега е само предложение.  Това обаче не означава, че не би могло да бъде предшественик на някое официално решение. Когато става дума за Бръчко, на това място може да се гледа като на локация, която териториално би "прекъснала" Република Сръбска, с което тя би била в неприятно неизгодно положение. Но ако някой има намерение да решава проблема на Босна и Херцеговина и Република Сръбска, не трябва да го изключва като една от идеите, казва Малинович. Както казва той, базата в Тузла не е неизвестна, намира се на летището и става дума всъщност за уредено пространство каквото е "Бондстийл". Тя има инфраструктура, пространство за маневриране, добра писта с дължина около 2500 метра и няма да е необходимо да се изгражда от самото начало.

Не знаем какви сили, както и евентуално в Бръчко, биха били разположени тук, колко ще са те, с какво ще се занимават. Вероятно ще трябва да се прави стандартизация на обектите и реорганизация, но всъщност тази база не би била лоша като център за много неща в региона, казва Малинович със забележката, че вярва в преместването на "Бондстийл" в някакъв по-дълъг времеви период. На по-различно мнение е стратегическият експерт за Балканите Даниел Сървър, който казва, че "Бондстийл" не е идеална за постоянно военно присъствие на САЩ. Бих бил готов да разгледам постоянното американско военно присъствие в Югоизточна Европа, но не мога да се съглася, че "Бодстийл" е идеална за тази цел, каза той. Както посочи, Бондстрийл няма писта, по-дълга от три километра,  колкото е необходима за сериозна американска база, а изграждането на такава би било трудно с оглед на топографията.

Такава база не е необходима, тъй като вече съществува базата на НАТО в  Авиано, Италия, която не е много далеч от "Бондстийл". По-важното е, че една американска база където и да било по света служи на интересите на САЩ, които са фокусирани силно върху  Близкия изток и Северна Африка. Имаме бази много по-близо до тези места от "Бондстийл", заяви Сървър. Той каза, че Пентагонът от дълго време иска да закрие "Бондстийл", тъй като не служи на американските интереси, но изтъкна, че "не можем да предполагаме, че винаги ще бъдем добре дошли в Косово.