Като изпече над 10 тона месо, Уругвай подобри рекорда на Гинес за най-голямо барбекю в света. Уругвай си оспорва рекорда със съседна Аржентина от десетилетие.

 

За гигантското барбекю в селището Минас с 40 000 жители в южната част на Уругвай бяха нужни 60 тона дървени въглища и уменията на над 100 готвачи, които пекоха месото часове наред през нощта на 9 срещу 10 декември. Подготвяхме се от октомври - разказа инициаторът на проекта Роберт Баярес. Разполагахме също с 4000 кг руска салата. Ако знаех предварително, щяхме да кандидатстваме също за рекорд на Гинес за руска салата. Не разполагахме с достатъчно време, за да представим подобна кандидатура.

Уругвай си оспорва с Аржентина рекорда за най-голямо барбекю в света от 2008 г. Тогава Уругвай регистрира първото най-високо постижение с гигантско барбекю. През 2011 г. рекордът бе подобрен от Аржентина. Това не е свързано с Книгата на рекордите на Гинес, а цели да победим аржентинците, поясни майстор-готвачът Раул, който взел участие в приготвянето на барбекюто рекордьор.

 Уругвай е сред големите износители на месо в света. Около 200 души помогнаха за обезкостяването, претеглянето на телешкото и поставянето му върху скари. Суровото месо заедно с кожата тежеше 16,5 тона. Печенето му продължи 14 часа.