Саудитският крал Салман осъществи дълбока реорганизация във военната йерархия, като уволни началника на генералния щаб и назначи на отговорни постове млади ръководители, включително една жена.

 

В поредица укази 82-годишният монарх одобри план за развитие на министерството на отбраната, съгласно стратегия за национална отбрана, иницииран от неговия син и престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Кралят освободи началника на генералния щаб и издигна други висши офицери, поверявайки им нови командни постове.Всички решения били взети по препоръка на принца престолонаследник, който е и министър на отбраната.

Край на службата на генерал Абдел Рахман бин Салех ал Бунян начело на генералния щаб. Генералът е заменен от Фаяд ал Руайли. За момента няма официално обяснение за промените в армията. От близо три години саудитското кралство участва във военни действия в Йемен в подкрепа на местното правителство срещу поддържаните от Иран бунтовници хуси, без да печели решаващи битки. В Саудитска Арабия се извършва военна трансформация твърди анализаторът Тиодор Карасик от вашингтонската консултантска компания "Гълф стейтс аналитикс".

В началото на ноември миналата година, в рамките на кампания срещу корупцията, внезапно бяха уволнени началникът на саудитската Национална гвардия и командирът на военноморския флот. Генерал Ал Бунян беше освободен от длъжност, след като официално откри военно изложение в Рияд. Развиването на национална отбранителна промишленост е част от стратегията на принца престолонаследник, чиято страна е един от най-големите клиенти на западните доставчици на оръжие.

Крал Салман обяви и поредица цивилни назначения, възлагайки на млади ръководители ключови постове като заместник-министър, заместник-губернатори на провинции и съветници в кралския двор.

Кралят назначи жена - Тамадар бин Юсеф ал Рамах - за заместник-министър на труда и социалното развитие. Тя е сред малкото жени на толкова висок пост след Нора Ал Файез, която през 2009 г. стана заместник-министър на образованието. Сред новоназначените е братът на принца милиардер Ал Уалид бин Талал - принц Турки бин Талал, който става заместник-губернатор на провинция Асир.