Британски фермер настоява обидните изрази, свързани с думата  свиня, да бъдат извадени от Оксфордския речник,  тъй като споменатото животно е благородно и в много отношения е близко до човека.

 

Свиневъдът Фъргюс Хауи от графство Есекс настоява съставителите на речника да премахнат изразите "прилича на свиня", "яде като свиня", "свинско нашишкавяване" и "дебел като свиня". Те не съответстват на действителността и пречат на бизнеса. Хауи отбелязва, че в наши дни 90 процента от британците харесват вкуса на свинското месо, но само 30 процента са редовни негови потребители, тъй като, поради предразсъдъци, го считат за прекалено тлъсто. В наши дни в свинското има 44 процента по-малко тлъстина, в сравнение със 70-те години на миналия век, отбелязва фермерът. В същото време поданиците на Нейно Величество са натрупали 30 процента излишни килограми.

Учени изтъкват, че съвременните прасета са значително "по-стройни" от своите предшественици. Дългият процес на селекция и повишените изисквания към храната в свинефермите са дали резултат. Така например Фъргюс Хауи отглежда във фермата си  пшеница и ечемик специално за своите животни, а за порциите им се грижи професионален диетолог.