Атина проучва внимателно вероятността за целенасочен "горещ" инцидент от страна на Анкара в района на Егейско море, тъй като отношенията между Гърция и Турция в момента наподобявали "минно поле", в което едно погрешно движение можело да хвърли всичко във въздуха.

С всеки изминал ден Турция ескалира напрежението, като показва, че страната е извън контрол и никой не може да я озапти. Дори появата на шестия американски флот в Източното Средиземноморие и апелите на германския канцлер не бяха в състояние да спрат президента Ердоган да говори, се казва в информацията. В нея се визират неспирните нападки, отправени от последните дни от турския президент по адрес на Атина, Никозия и Вашингтон.

...Американските сили се намират в Източното Средиземноморие, но не за да воюват срещу "Ислямска държава", а за да нападнат Турция и Иран, тъй като едно нападение срещу Русия би означавало Трета световна война, казал Ердоган. Агресивната реторика на Ердоган е била продължена и от турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който в  свои изявления отново налял масло в отношенията с Гърция, като за пореден път оспорил статута на малките гръцки острови и морски граници в Егейско море.

Суверенният статут на някои островчета и скални островни скали и намиращите се около тях морски граници в Егейско море не са определени на базата на някакво действащо международно споразумение между Турция и Гърция, а истината е, че заради този факт се създават редица проблеми, казал Чавушоглу. Той добавил още, че имало и проблем, свързан с интерпретацията на фундаменталните международни договори от Лозана и Париж, отнасящи се до егейските острови. Налице е и предприета от Турция електронна война в Източното Средиземноморие.

Атина и Никозия следят хладнокръвно случващото се, за да не бъде провокиран някакъв инцидент, като те са решени днес да поставят въпроса за турските провокации на срещата на върха в Брюксел. Въпросът обаче е дали предупрежденията на европейците ще могат да сломят турската агресивност или просто това ще са думи във въздуха. Брюксел не желае да стига докрай в конфронтацията си с Анкара, дори две държави членки да са застрашени. Причината за това е, че те смятат Турция за гигант с глинени крака, който може във всеки момент да рухне. Никой няма интерес от една разпаднала се Турция, тъй като това ще отвори Авгиевите обори в района и ще има драматични последствия по отношение и на бежанците.