Ако Великобритания не се откаже от съкращаването на военните си разходи в бюджета, тя е застрашена от загуба на статута си на световна военна сила, а заедно с това - и на благоразположението на Белия дом.

Такова предупреждение към властите на кралството отправи шефът на Пентагона Джеймс Матис, коментирайки готовността на британците да отразяват възникващите пред Запада предизвикателства. Тревогата си относно бъдещето на британските военни сили Матис изрази в писмо, адресирано до министъра на отбраната на кралството Гавин Уилямсън. Текстът на писмото не е публикуван официално, но съдържанието му изтече в медиите. В него Матис изразява съмнение относно устойчивостта на положението на Великобритания като световна военна държава.

Обезпокоен съм, че вашата способност да давате своя принос в изграждането на военния фундамент, обезпечаващ нашия дипломатически успех, се оказа под въпрос, пише Матис. Шефът на писмото обръща внимание също така на стремителния характер, който са придобили промените в международен контекст, и на необходимостта съюзниците да подхождат към решаването на новите предизвикателства "от позиция на силата".  Не съм аз този, който да ви казва за какви нужди трябва да харчите своите бюджетни средства", обръща се Матис към Уилямсън. "Но бих искал да се надявам, че още в най-близко време Обединеното кралство ще може да сподели с нас ясен и устойчив от финансова гледна точка... проект (за развитие на военните сили), за да можем заедно да обсъдим бъдещите планове и тяхната реализация. 

Наред с понижаването на боеспособността на армията, друга опасност от съкращаването на военния бюджет, предупреждава Матис, се състои в заплахата за репутацията на Великобритания, която се опитва да укрепи имиджа си на глобална държава след излизането си от ЕС. Такава страна, като Обединеното кралство, която има глобални амбиции, трябва да поддържа по-високо равнище на военните разходи, отколкото страните, преследващи само регионални интереси.

Ще отбележим, че в сегашния момент Великобритания е една от трите,наред с Гърция и Естония, страни от Европейския съюз, които харчат над 2 процента от своя брутен вътрешен продукт за отбрана. През 2017 г. общите разходи за военни нужди да островната държава възлязоха на 47 млрд. долара - повече в реално изражение сред членките на ЕС харчи само Франция около 60 млрд. Освен това кралството е лидер сред европейските страни по обем на износа на оръжия.

Писмото на Матис е тревожен сигнал за британското ръководство, което с всички сили се опитва да икономиса бюджетни средства в контекста на растящите разходи за здравеопазване и вероятните харчове във връзка с Брекзита. В тази светлина темата за военните разходи стана взривоопасна за министрите на кралството. Споровете по контурите на плана за модернизация на британската армия, в частност, предизвикаха резки противоречия между военния министър Уилямсън, от една страна, и премиерката Тереза Мей и финансовия министър Филип Хамънд, от друга.

Уилямсън настоява, че за да се снабди армията с всичко необходимо и да се поддържа числеността й на сегашното равнище, в течение на следващите 10 г. на неговото министерство ще са необходими допълнително 20 млрд. паунда. Именно такава сума той поиска от хазната за реализация на своята програма за модернизация на армията.

Мей и Хамънд, обаче, имат сериозни въпроси към плана на Уилямсън. На премиерката преди всичко не се харесва това, че в плана само между другото фигурират мерки по защита от неконвенционални заплахи. Затова, както отбелязва в. "Файненшъл таймс", Мей поискала от министъра на отбраната да се подготвят допълнителни мерки за защита от хибридни предизвикателства, а също и за активизиране на действията на Лондон в киберпространството.

 Като цяло контурите на плана, очертани от Уилямсън, се сториха на Мей и на Хамънд недостатъчно ясни, за да се отделят веднага за него значителни средства. Затова, преди да се вземе окончателно решение, премиерката поиска да се подготви за нея по-подробен брифинг за ролята на Великобритания в системата на международната сигурност. Неправилно е да се каже, че статутът на Обединеното кралство като лидер в областта на отбраната е под въпрос, - каза прессекретарят на Мей. - Премиерката е привърженик на поддържането на мощта на британските войски и на запазването на възможността им да съответстват и да отговорят на заплахите, с които се сблъскваме. Планира се пълноценен план за модернизация на британската армия да бъде подготвен до зимата.

Както подчертава Матис, Вашингтон не предявява към британците прекомерни изисквания, а само ги моли да вървят в крак с партньорите. Като глобални играчи, Франция и САЩ стигнаха до извода, че именно сега е времето значително да повишим обема на нашите инвестиции в отбраната, пояснява той в писмото си до Уилямсън. Ще отбележим, че миналата седмица френският парламент одобри проектозакон за модернизация на военните сили на Франция за периода 2019-2025 г. Той предвижда разходите за отбрана на страната в близките години да достигнат до 2 процента от нейния брутен вътрешен продукт. За да достигне този показател,, започвайки от 2018 г., Париж смята да харчи допълнително по 1,7 млрд. евро за военни разходи. Това е първият случай от момента на края на Студената война, когато Франция увеличава своите военни разходи, констатира министърката на отбраната на страната Флоранс Парли.