Тръмп обяви победа след спор за разходите за отбрана с европейските партньори от НАТО.

 

Европейските лидери от НАТО бяха неприятно изненадани от американския президент по време на една от най-поляризираните срещи на върха в 69-годишната история на алианса, след като Тръмп им постави краен срок до януари да увеличат разходите за отбрана и дори намекна, че Вашингтон може да се оттегли от пакта, ако те не изпълнят исканията му. След срещата президентът се похвали, че европейците са склонили пред исканията му за разходите за отбрана, макар че те отрекоха. Тръмп няма никакви доказателства за твърдението си, че членките на НАТО са се съгласили да плащат повече. Френският президент Еманюел Макрон лаконично уточни, че страните от НАТО просто са се споразумели да запазят ангажиментите си за разходите, които вече са били поети. 

 Американският президент започна една от най-важните срещи в историята на НАТО с нападки срещу съюзниците си, особено срещу Германия, и продължи атаката, използвайки темата за военните бюджети, като заговори за едностранни американски действия, което бе възприето като заплаха. Накрая обаче Тръмп заяви, че ангажиментът на САЩ към НАТО остава много силен.

Тръмп обърна срещата в Брюксел с главата надолу. С претенциите си в последната минута съюзниците да увеличат бюджетите си за отбрана до 2 процента от БВП до януари, което е с шест години предсрочно спрямо сегашните им ангажименти, той стъписа останалите лидери. НАТО оцеля след Тръмп, но внесеният смут може да остави белези. Алиансът, който е стожер на глобалния ред, излезе непокътнат от двудневната конфронтация с президента Тръмп, но объркан и разтърсен - ново предизвикателство в момент, когато е изправен пред експанзионистична Русия и растящ авторитаризъм в някои от страните членки. Според вестника срещата на върха в Брюксел все пак е дала някои съществени уверения за онези, които подкрепят традиционния ангажимент на алианса за защита на сигурността срещу враждебна Русия. Вестникът напомня, че лидерите, включително Тръмп, са подписали декларация обявена още в първия ден на срещата, а не в края й, което е намалило шансовете президентът да размисли, в която са посочени договорености за план за подобряване на готовността и мобилността на въоръжените сили на континента и напредък по въпроси като киберсигурността. Участниците се споразумяха за твърди формулировки, насочени срещу Москва, особено що се отнася до анексирането от Русия на Крим.

Тръмп разтревожи съюзниците в НАТО и същевременно подкрепи алианса. Президентът си приписа заслуга, че е спечелил обещания за военните разходи, но има и опасения, че атресивният му критичен подход подкопава алианса и помага на Русия, изтъква вестникът. Поредна словесна атака на Тръмп срещу съюзниците от НАТО, а бившият германски външен министър  Зигмар Габриел направо заяви, чe Тръмп иска  смяна на режима в Берлин. На Америка на Тръмп не може да се разчита. Тръмп дава на севернокорейския диктатор гаранция за оцеляване, а в същото време иска смяна на режима в Германия. Не можем да търпим това", заяви Габриел и призова Германия да заеме по-твърда позиция спрямо американския президент.

Повече не можем да храним илюзии. Доналд Тръмп разбира само от сила. Така че трябва да му покажем, че и ние сме силни, заяви германският политик.