Прогнозата за времето може и да обещава слънце, но над авиационното изложение във Фарнбъро, край Лондон, тази седмица вероятно ще надвиснат облаци.

 

Салонът е важно събитие в календара на авиационно-космическата индустрия. Тогава в небето се издигат най-новите изтребители за милиарди и лъскави пътнически самолети. В дните за сключване на сделки, с които изложението започва преди вратите да бъдат отворени за широката публика, погледът нагоре е само разсейване. Форумът привлича около 100 000 професионални посетители от 100 държави, които насочват вниманието си към установяването на контакти и сключването на сделки. На предишното издание на салона през 2016 г. стойността на сключените договори достигна 124 млрд. долара. За авиационните компании във Великобритания салонът е изключителна възможност да покажат продукцията си. Тази година обаче страховете от Брекзит придобиват застрашителни размери и според мнозина ще бъдат основна тема на разговорите. Очаква се министерството на отбраната да обяви детайли по военновъздушната си стратегия. Правителството трябва да обясни плановете си за разработване и строителство на нови изтребители след 2020 година, когато производството на Юрофайтър Тайфун (Eurofighter Typhoon) вероятно ще бъде спряно, и как ще защити британския отбранителен сектор.

Може би ще бъде обявено и кое от осемте възможни места ще бъде избрано за първия космодрум на Великобритания. Амбицията е той да стане център за търговските инициативи в космическия сектор като изтрелване на сателити и космически туризъм. Въпреки Брекзит авиационният сектор изглежда се радва на отлично здраве. Двамата лидери Боинг (Boeing) и Еърбъс (Airbus) вече имат добре запълнени списъци с поръчки и вероятно търсенето няма да намалее. Прогнози, публикувани през последните дни от Еърбъс и компанията за проучване на сектора ФлайтГлоубъл (FlightGlobal) сочат, че авиофлотилиите ще се удвоят през идните две десетилетия, тласкани от нарастващото търсене в Азиатско-тихоокеанския регион.

Във Фарнбъро могат да бъдат сключени сделки за до 900 нови самолета, според анализи на консултантската група Ай Би Ей (IBA Group). Повечето от тях ще бъдат за варианти на Еърбъс А320 (Airbus A320) и Боинг 737 Макс (Boeing 737 MAX). Внимание ще привличат и по-малките машини. Ембрайър (Embraer) например ще представи своя И-190 И2 (E-190 Е2) - високоефективен самолет за регионални полети, който бе пуснат в експлоатация по-рано тази година. Във Фарнбъро ще се говори и за бъдещето.

Конкорд (Concorde) спря полетите си през 2003 година, но няколко компании имат амбициозни планове за негов наследник. Миналия месец Боинг представи проект за "хиперзвуков" самолет, който да може да лети пет път по-бързо от звука. Очаква се тази концепция да е част от специално изложение на салона, посветено на промените в сектора през идните години.  Американската компания от Денвър Бум суперсоник (Boom Supersonic) също ще присъства. Тя работи по малък свръхзвуков самолет, който се очаква да започне да лети догодина. Компанията се надява машината с 55 места да започне да превозва пътници над Атлантическия океан в средата на следващото десетилетие.

 Цял павилион ще бъде заделен за иновативните технологии, а американската отбранителна промишленост ще присъства с цялата си мощ на фона на призивите на администрацията на Доналд Тръмп не само членовете на НАТО да харчат повече за отбрана, но и да купуват американски оръжия.