Американският президент Доналд Тръмп застана до руския президент Владимир Путин след срещата им в Хелзинки и открито оспори заключението на разузнавателните служби на собствената си страна, че Москва се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г.

 

Тръмп определи срещата с Путин като "много продуктивна" и показа извънредно доверие към руския лидер, който е обвиняван, че атакува американската демокрация. На удивителна пресконференция след срещата Тръмп не посочи нищо, за което би трябвало да се потърси отговорност на Путин. Вместо това американският президент запази най-острите си критики за САЩ и разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, което определи като "нелепо" и "лов на вещици" и което според него отдалечава двете страни една от друга.

Тръмп дори постави под въпрос заключенията на служителите от американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите. Те казаха, че мислят, че е Русия, заяви той. При мен е президентът Путин; той току-що каза, че не е Русия, продължи Тръмп. Малко преди това руският президент призна, че искал Тръмп да спечели изборите заради обещанията му за затопляне на отношенията с Москва. Ето какво ще кажа: не виждам никаква причина защо" Русия да бъде отговорна за хакерските действия срещу изборите, добави Тръмп. "Президентът Путин изключително твърдо и решително отрече подобна намеса, заяви той.

Пресконференцията, продължила 45 минути, предложи спектакъл, на който и американският, и руския президент отхвърлиха идеята за намеса на Москва в изборите - Путин искаше доказателства за нещо, което според него така и не е било доказано, а Тръмп, изглежда, се съгласяваше. Когато директно беше попитан дали вярва на Путин, или на разузнавателните служби на собствената си страна за намесата в изборите, Тръмп отговори, че съществуват "две виждания" по въпроса: едното, което е поддържано от американски служители като директора на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс и според което е имало намеса на Русия, и другото - на Путин, който отрича подобно нещо.

Аз имам доверие и на двете страни, каза Тръмп и смени темата, като поиска да разбере защо ФБР така и не е проверило атакуваните от хакери компютърни сървъри на Националния комитет на демократите и попита къде са имейлите, липсващи от сървъра на неговата съперничка на изборите през 2016 г. Хилари Клинтън. Поведението на Тръмп предизвика силни критики от демократите и някои републиканци, а бившият директор на ЦРУ Джон Бренан намекна, че изказванията на президента са основание за импийчмънт.