Най-новите руски ударни въоръжения, представени тази година, като многоцелевата система "Посейдон", не осигуряват особени предимства, тъй като не променят системата за ядрено възпиране.

Това заяви началникът на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ (СТРАТКОМ) генерал Джон Хайтън. Помолен на брифинг да даде оценка за руските оръжия от ново поколение, генералът посочва: Възпирането произтича от възможността ефективно да натрапиш на противника съответната цена или да му отнемеш предимствата. За мен интересният момент е там, че руснаците могат да постигат това при сегашната структура на (стратегическите си) сили, както и ние можем да действаме по същия начин спрямо тях при сегашната структура на своите (стратегически) сили". Хайтън допълва, че новите оръжия не променят ситуацията.

В обръщение към руския парламент на 1 март  президентът Владимир Путин представи руски оръжия последна разработка: ракетни системи "Кинжал", "Сармат" и "Авангард", подводен дрон "Посейдон" и ракета с ядрен двигател. Руското военно ръководство няма нужда да наводнява всичките Въоръжени сили с последни модели танкове и бронетранспортьори като "Армата" и "Бумеранг",смята ресорният вицепремиер Юрий Борисов. Изпитаните руски танкове Т-72 според него се радват на огромно търсене на пазара, купуват ги всички, тъй като тези машини съществено задминават по цена, ефективност и качество западните танкове "Ейбръмс", "Льоклерк" и "Леопард". По думите на Борисов "Армата" и "Бумеранг" са прекалено скъпи, а наличните бронирани машини все още не изостават критично от конкурентните модели. Някои експерти обаче твърдят, че "Армата" ще бъде готов за масово производство едва след пет години, а руската армия трябва да модернизира танковия си парк още сега.

Въпросът защо да се бърза явно има само един отговор: политическата обстановка край границите на Русия, на първо място в Централна Азия, крие риск от въоръжени конфликти, които може да наложат по-активно участие на руските сухопътни войски, отколкото войната в Сирия. Армията на Русия постави световен рекорд по брой на оръжейно-технически новости в своя арсенал. Това съобщи  зам.-министърът на отбраната Дмитрий Булгаков. Превъоръжавайки войските си, през последните пет години Русия е въвела в експлоатация над 25 000 единици нова бронетанкова и автомобилна техника, над 4000 модерни ракетно-артилерийски оръжия. Според независими експертни агенции през 2017 г. Русия е оглавила световния рейтинг, що се отнася до тези номенклатури, посочва Булгаков.

Само за 20 години Русия постигна военно надмощие над САЩ и НАТО, с което срина самочувствието на западните аналитици. Хиперзвуковите системи на Русия като "Кинжал" и "Авангард" са надминали западните. Освен това Русия демонстрира в Сирия, че може да утвърди собствената си стратегическа визия за ситуацията чрез военно присъствие, докато Западът се прояви в тази страна само с груби и неловки провокации.

Западът е останал "сляп" за военното развитие на Русия главно по две причини: първо, надеждите на САЩ и НАТО руската военна промишленост да претърпи крах след разпадането на Съветския съюз; второ - разликата във военните бюджети с десетократно превъзходство на Америка.

Русия успя да задмине Щатите, защото военната й промишленост не зависи от внос и страната е неуязвима за колебанията в курса на долара. Освен това Вашингтон харчи колосални средства за бази по целия свят, а Москва само брани своите интереси в стратегически важни страни и региони - така федерацията пести сериозни средства. За военното развитие на Русия са съдействали традиционно мощната й научно-кадрова база, липсата на скъпоструващи въоръжения като самолетоносачи и крайно рационалният подход към к военните разработки. Американската програма за противоракетна отбрана ТААД например струва почти един трилион долара, но значението й бе сведено до нула от най-новите сравнително евтини хиперзвукови руски ракети и торпеда. А проваленият американски проект Ф-35 бе посрещнат от Москва със собствен самолет от пето поколение Су-57.

Експерти изтъкват личните заслуги на президента Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу - Путин се готви за война, за да я избегне, а под ръководството на Шойгу е ликвидирано безредието във военното ведомство на Русия, наследено от епохата на Борис Елцин.

Всичко това върна Русия в кохортата на великите сили,  военната й мощ гарантира на страната мир, независима политика и суверенитет. Русия демонстрира впечатляваща издръжливост пред лицето на западните санкции, а икономиката й отново започна да расте след рецесията. Съответно в близкото десетилетие се очакват кардинални промени в световния ред, след които значителна роля ще играят Русия и нейните стратегически съюзници като Китай.