Великобритания, страната на демокрацията, досега беше известна като остров на разума. Сега с това е свършено.

Британските политици, независимо дали са от управляващите или от опозицията, не са изобщо на висотата на историческото решение, което трябва да вземат. "Quo vadis, Britania? Какво искаш? На какво прилича този Брекзит? Внимание, Брюксел: вашият час приближава! Тъй като британците не знаят очевидно как да си помогнат, друг спасител трябва да дойде и това може да бъде само партньорът от другата страна на масата.

На този етап има спешна нужда от "План Б". 27-те от ЕС биха могли да дадат на Лондон от три до девет месеца време за излизане от задънената улица и да избегнат по този начин Брекзит без сделка, което би имало драматични последици за двете страни. Великобритания плава сега в непознати води и че дори най-опитните политически наблюдатели признават, че е невъзможно да се предскаже какво ще се случи в идните няколко дни.

Излизането на Великобритания от ЕС прилича все повече на "главоблъсканица". Всичко това може да доведе до необратимо отлагане на датата на излизане на Великобритания от ЕС точно 72 дни преди 29 март, когато трябваше да се случи това. Отлагането може да се наложи, за да се подновят преговорите.

За жалост на испанците,  може би на европейците, вчерашният ден е бил наистина исторически ден, който обаче не изключва още такива исторически дни, в които небето ще е скрито от буреносни облаци. Ситуацията е като плаване с горящи платна в непознати води.

Пълно унижение и за правителство, което трябва да си върне доверието на Камарата на представителите, което трябва да преосмисли споразумението за брекзит и да се покаже единно пред европейците. А госпожа Мей трябва да си помисли много добре  дали тя трябва да е начело на тези действия.  Историческо поражение за британската премиерка,  ръководила една разделена партия, а страната трупа запаси от храна и от медикаменти, като че ли се готви за война.

Сега е настъпило времето депутатите да изпълнят дълга си и да заработят с Тереза Мей по споразумение, което да удовлетворява 17,4-те милиона души, които гласуваха за Брекзит. Мей е представена като изчезналата  птица додо. Споразумението на Мей за Брекзит е абсолютно  мъртво.  Никакво споразумение, никаква надежда, никаква идея, никакво доверие.

Отвъд океана също коментират вота в британския парламент. Една демокрация, която не може да промени мнението, не е демокрация. Брекзит е блокирал британската политическа система и това означава, че възможно най-лошият вариант за страната -  хаотично излизане от ЕС, без механизъм за ръководене на процеса -  може да се сбъдне на 29 март. Най-доброто сега ще бъде организирането на нов референдум, но този път избирателите ще могат да се произнесат не въз основа на измамни обещания, като тези от 2016 г., а като знаят условията и цената на договора за Брекзит.