От първи юли на тази година вдигат тавана на пенсиите до 1 200 лева.

Това е добрата новина. Лошата е, че най-вероятно подобна пенсия ще взема една много малка част от пенсионерите и е много вероятно Вие да не сте сред тях. И веднага възниква въпроса - какво трябва да направите, за да сте в групата на щастливите пенсионери, които ще се радват на четирицифрена пенсия в бъдеще? Отговорът е много прост - погрижете се сами да получавате подобна пенсия! Не разчитайте на държавата да Ви я дава, защото след години, или десетилетия, обещаните пенсии сега могат и да са невъзможни за реализиране.

Веднага давам малко черни краски, които да Ви стресират. Страната ни се отличава с третата най-висока средна възраст на населението в ЕС, след Германия и Италия, според данни на Световната банка. Още по-тревожни са прогнозите на банката, че България може да се превърне в страната с най-рязък спад в съотношението между застаряващо население и такова в трудоспособна възраст. Това ще засили натиска върху икономиката ни, както и върху пенсионната система. Динамиката показва, че през 2050 г. се очаква трудовите ресурси да намалеят с 40%. В резултат на това един на всеки трима ще бъде над 65 г., а един на всеки двама да бъде в трудоспособна възраст. За сравнение в момента четирима работещи издържат трима пенсионери, а тогава... един работещ няма да може да издържа и един пенсионер!

Към това трябва да добавим и тъжната статистика, че у нас цели 20% от домакинствата са изправени пред необходимостта да плащат с лични средства за своето здраве, в сравнение със само 7% в Европа. В допълнение повече от 60% от населението в страната на възраст над 65 г. е в риск на бедност или социално изключване. Какъв е изводът от казаното дотук? Погрижете се за себе си, защото едва ли ще можете да разчитате държавата да го направи вместо вас...

Kaĸвo мoжeм и тpябвa дa нaпpaвим, зa дa пoдcигypим cпoĸoйнитe cи cтapини?

Веднага след като свършите да четете тази статия започнете да спестявате. Експертите препоръчват да заделяте поне 10% от месечния си доход в специална инвестиционна сметка. Аз обаче, бих Ви посъветвал друго - започнете с по-голям процент на заделяне от дохода си и го наваляйте с течение на времето. Защото по този начин, най-добрия приятел на инвеститорите - сложната лихва, ще работи за Вас и ще мултиплицира (умножава) с годините по-голяма сума средства за по-дълъг период от време. Още по добре е, ако започнете с някаква готова спестена сума...

И веднага давам пример. Да кажем, че имате спестени 10 000 лева. Ако стартирате с тези спестявания, вместо да ги изхарчите за актив, който се обезценява, то резултатите Ви ще се подобрят значително. Например - при старт с 10 000 лева и заделяне на 150 лева на месец, което може да е 10% от Вашия доход (от примерно 1 500 лева), то след тридесет и пет години, когато евентуално можете да се пенсионирате (ако сте на възраст между 30 и 35 години) и средна доходност на инвестициите Ви от 7% (с 2 процентни пункта под тази на развитите пазари в дългосрочен план) ще разполагате със спестявания в размер на 363 477 лева.

Ако нямахте тези 10 000 лева спестявания, то при същите условия, щяхте да разполагате със спестени едва 256 712 лева, или над 100 000 лева по-малко!!!

Сега ще разгледам каква е разликата в спестяванията, ако сте решили половината от времето да спестявате 150 лева на месец (15% от дохода Ви), а през останалата половина - 100 лева. Ако започнете с по-голямото спестяване (150 лева) през първата половина от периода и стартова сума от 10 000 лева, то ще разполагате с 343 000 лева в края. Или "само" с 20 000 лева под сумата, която бихте имали, ако спестявахте целия период по 150 лева.

Ако започнете с по-малкото спестяване обаче, за първата половина от периода (от 100 лева на месец) и при начален капитал от 10 000 лева, то след 35 години ще разполагате със сумата от 298 000 лева. Разликата е 50 000 лева, макар и спестената с времето сума да е една и съща. Разликата е, че натоварването е през първата половина на периода, а не през втората.