Британските депутати обсъждат за трети път споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Отхвърлянето му може да доведе до Брекзит без споразумение на 12 април и рязко да сложи край на 46 години европейска принадлежност на Обединеното кралство, отбелязва Франс прес. Ето някои от последиците от такъв внезапен разрив:

Телефонни и банкови разходи!

Едно от първите осезаеми последствия за британските и европейските потребители засяга роуминга - използването на мрежата на мобилен оператор в чужбина.  Услугата в момента е безплатна за потребителите в ЕС, но при Брекзит без сделка ще възникнат разходи за пътниците, прекосяващи Ламанша или ирландската граница.

Същото ще се случи с банковите карти, по които ще има допълнителни разходи, а банковите процедури ще станат по-бавни, според Лондон. В ЕС клиентите на инвестиционни банки, развиващи дейност във Великобритания, вече няма да могат да ползват техните финансови услуги. Затова много банки създадоха филиали на континента, за да избегнат нарушения в работата си.

Бумащина!

Хиляди компании за внос или износ от Великобритания ще трябва да се научат да попълват нови митнически декларации и може да бъдат обложени с нови мита. Около две трети от британските компании са се подготвили за евентуален Брекзит без споразумение и преход, като 80 процента от тях твърдят, че са подготвени спрямо 50 процента през януари, според проучване на британската централна банка от 21 март.

Обединеното кралство обяви и създаването на система за защитени географски наименования за хранителните  продукти като сиренето Стилтън (Stilton) и шотландското уиски, признати досега като европейски марки.

Медикаменти и сперма!

За да бъде подготвена, Великобритания, която обикновено разполага със запаси от медикаменти за три месеца, увеличи резервите си, за да има достатъчно за още шест седмици в случай на необходимост. Страната ще напусне Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), но временно ще продължи  да признава европейските тестове и сертификации, за да избегне двойна процедура и прекъсване на веригата на доставки. Лондон вече няма да може да ползва европейските банки за сперма: британските институции ще трябва да сключват нови договори и ще могат да ползват внос от трети  страни.

Предупреждения към потребителите!

Потребителите, които пазаруват онлайн, ще трябва да  плащат повече, защото колетите от континента няма да могат да ползват облекчен ДДС. Британците на почивка в Европа ще трябва да си извадят международна шофьорска книжка, тъй като техните свидетелства за правоуправление може повече да не са валидни. По-стриктни ще бъдат и  правилата за  транспорт на домашни животни.

Нарушения в транспорта!

В случай на Брекзит без споразумение британските и европейските авиокомпании ще изгубят автоматичното  право да извършват полети между ЕС и Обединеното кралство. За да предотвратят опасността от хаос по летищата, британските и европейските власти възнамеряват да си отпускат взаимно временни разрешителни за авиокомпаниите, за да могат да се поддържат въздушните връзки. Подобно уреждане на отношенията се очаква да има и при железопътните услуги на Евростар (Eurostar) и другите жп оператори, както и при пътните превози. Британските граждани, пътуващи за Европейския съюз, ще бъдат подлагани на засилени проверки, а престоят им ще бъде ограничен до 90 дни. Лондон е подписал договори с фериботни компании за укрепване на връзките с континента, надявайки се така трафикът да стане по-плавен и да се избегнат задръствания край пристанищата, където ще бъдат възобновени проверките.