Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира случващото се около промените в методиката за изчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите.

 

Той допълни, че е сигурен, че решенията от 2015 година и занапред ще бъдат следвани, защото са в посока на стабилизиране на осигурителния принос и правата. По думите на Димитров справедливостта между това какво плащаме като осигуровки и какво получаваме от системата е важна, защото ако я няма, никой няма да иска да плаща осигуровки върху реални заплати и ще получава повече, както има такива случаи. От друга страна - двете стъпки наведнъж с отпадането от методиката за изчисляване на индивидуалния коефициент на трите най-добри години от преди 1997 година и тези за периода 1997 -1999 година станаха невъзможни за прилагане и много хора щяха да пострадат, допълни Пламен Димитров. Затова стъпката назад е обоснована.

През 2015 година, когато беше направена пенсионната реформа, беше заложено от 1 януари 2019 година от формулата да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година. При обсъждането на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година се добави и нова стъпка - отпадането на годините в периода 1997 - 1999 година, като в методиката останаха само годините след 2000 година. След обществено недоволство от приетите промени, беше предложено хората да могат да избират по коя методика /старата или новата/ да се пенсионират. До 2023 година хората ще имат право на този избор, след това ще се пенсионират само по новата методика, е заложено в проекта за промени на КСО, които вчера бяха единодушно приети на първо четене от парламентарната социална комисия.

В становището на КНСБ по законопроекта се отбелязва, че сериозно безпокойство буди фактът, че с изменението се възстановяват възможностите за злоупотреби, чрез създаване на неистински трудови биографии именно за периодите обект на избор. Само в София между 2016 и 2018 година органите по пенсионно осигуряване са подали 115 сигнала за установени от тях документи с невярно съдържание. От КНСБ смятат, че срокът от 4 години до 2023 година, би могъл да се ограничи. Те не виждат и обосноваване на срока за избор в мотивите на вносителите.