Съседна Турция е пълна с изненади. Свадата с Русия беше голяма изненада, но... Изведнаж нещата се промениха, забрави се за сваления руски самолет, за загиналия пилот и... Пръкнаха се твърдения, че в името на туризма се е появило това разбирателство, което беше бомбардирано от терористични атаки, но в тях също липсваше изненада. Повече имаше оправдания с излитащите от турски летища самолети, бомбардиращи "Ислямска държава".

Новината за преврат срещу Ердоган шашна дори местната му опозиция, която призова привържениците си да не излизат на улицата, понеже това означаваше голям ръкопашен бой с подкрепящите Ердоган. Победители щяха да са "Сивите вълци". Вместо това населението от симпатизанти на Ердоган в Анкара и Истанбул, излезе на улицата и преби военните, спря танковете им с голи ръце и... Биячите не чуха оправданията на войниците, които обясняваха, че не са знаели за преврата. Били излезли на учение и т.н.

Гореказаните два факта подсказват, че преврат няма. Заиграването между управляващи и опозиция е факт на територията на страната. Армията на ниските нива не знае какво става и защо е на улицата. Танковете за броени минути можеха да прегазят цивилните лица. Спомнете си историята с камиона в Ница. За 1800 метра уби десетки, нарани стотици граждани. При положение, че това не беше камион, а танк - как ще го спрете?

"Превзетите" национални медии бързо се върнаха в ръцете на властта и управляващите станаха диригенти на един патриотизъм, който се превърна в трибуна на поредния им успех. Колкото до обвиненията към силния опонент на Ердоган, намиращ се в САЩ, няма да издържат без необходимите доказателства, че той е в основата на опита за преврат. Да си спомним, че помиряването с руснаците в случая е коз на Ердоган срещу американците, които би трябвало да го послушат, независимо колко е прав и колко не.

Редно е в часовете на напрежение да си признаем, че изпуснахме нещата от полезрението си, защото външния ни министър е забранил на Надежда Нейнски да дава изявления. Тя го послуша, но никой не е уточнил защо е имало такова изискване към нея. Може би шефът й също е знаел, че този преврат е спектакъл и не бива да затъваме неусетно в сцените му.

Кой спечели от "преврата" на военните. Ердоган спечели. Той отдавна натика униформените в миша дупка с твърдението, че в критична ситуация те могат да премахнат демокрацията и да върнат исляма с грозното му лице. Говорим за управляващите армията, които преминават след това в политиката и... Оказва се, че в началото на управлението на Ердоган военните са били около 40% от елита около него. В момента са 10-11 пъти по-малко.

Още в началото на 80-те години на миналия век САЩ прави солидни инвестиции в Турция и я превръща в център на исляма, който трябва да бъде управляван. Затова армията на Турция е втора военна сила в НАТО след САЩ. Затова икономиката е мощна и преди около 2 години стигна до ръст от 7%. Най-мощните производители в ЕС направиха заводи на нейна територия. Пак те я поставиха на пътя на бежанската вълна срещу ЕС. Без разбирането на Ердоган това няма как да стане. Затова всички му подават ръка с идеята да е силен във властта си. Той няма как да не използва ситуацията, за да изчисти от политическия небосклон потенциалните опасности. 

Просто сега е момента, сега е кацнала бялата лястовичка на рамото му, сега трябва да гарантира бъдещето си в едноличното управление, гарантирано от диктуваните от него промени в конституцията.