Превратът или опита за преврат ми наподобява пуча срещу Горбачов. Ако съдим по броя на арестуваните военни,не може да се твърди, че една малка част се е включила в опита да свалят управлението на Ердоган. Повечето военни преврати по света са правени от една малка група. Изненадват сутринта в 4.55 с танковете дремещите още министри.Окупирват важните сгради установяват контрол над медиите. И тълпата ликува.

Останалата част от армията предпочита да не се лее кръв и стои в казармите. Колкото повече са пучистите толкова е по- голяма вероятноста от ПРЕДАТЕЛСТВО. Да си припомним учението на Луис Бланки ...Той дори твърди,че само един авангард е достатъчен за смяната на една власт. В случая с Турция нещо не е сработило.Според някои медии е изтекла информация за предстоящият преврат и вместо сутринта рано са го започнали вечерта.Не вярвам в приказките на някой, че това е "дирижиран преврат". Опит за преврат си беше в пълния смисъл на думата. Сега сме свидетели на масови арести....Едва ли Ердоган може да пречупи самочувствието на армията като гарант на заветите на Ататюрк. Колкото повече арести всред военните/на мнозина навярно "вината" е единствено в това че са знаели но не са ги издали заговорниците, а на други "вината" е това че не са откликнали на призива на Ердоган да смажат метежниците. Армията като цяло ще остане да не долюбва управлението на Ердоган.....Не излязлото множество подръжници на Ердоган е попречило на превратаджиите. Други са причините за неуспеха им.Военни части са се разколебали навярно и липсата на решителност са по-скоро причина за провала им.При преврат или въстание се действа светкавично,решително и смело.Kakто казва Дантон по време на Великата Френска революция: КУРАЖ,КУРАЖ И ПАК КУРАЖ!

Смятам че военните няма да се примирят с неуспеха си и ще повторят опита си за смяна на власта.Сегашните поголовни арести и саморазправа с участниците в опита за преврата,както и ареста на хиляди нямащи нищо общо с превратаджиите, не се посреща добре в чужбина.Но Ердоган се възползва максимално от "шанса" да разбие всички, които му опонират.

Георги Касабов