Авиаторът Румен Радев ще сваля генералските пагони и ща се бори за президентския пост под егидата на червената лидерка Корнелия Нинова. Защо обявява намеренията си за политическа кариера преди да е напуснал войската? Защо след десетилетията на деполитизация този строен вевесар се оказа влюбен в миналото си и въобще не ратува на бъдещето, което строим днес чрез НАТО в името на националната ни сигурност.

Генералите в политиката имат своя апогей на издънка с някогашния началник на Генщаба, също вевесар, Симеон Симеонов, който се уволни и след това прие да се бори за политическо бъдеще с подкрепата на ДПС. Провали се всичко, пукна се един балон, който е символ на способностите на Симеонов и обкръжението му. Добре, че направихме реалност интегрирания модел, т.е. генералите да слушат безапелационно военния министър.

Историята познава генерал Никола Колев, който като началник на Генщаба, открито се противопоставяше на военния министър. Даже му търсеше отговорност чрез медиите ни. Кръстосаните шпаги не повишиха бойната готовност, но се разбра, че униформените имат своята мощ, ако начело е силна личност. Защото господа като Златан Стойков бяха безмълвни пред съответния министър и проговориха за червената идея след пенсионирането си. Но и тогава не стигнаха да успех, защото безцветните личности няма как да станат наистина силни и цветни в деня без пагони.

По брой на генерали сме добре, но колко от тях са универсално подготвени е трудно и ненужно да се пресмята. Бъбривият Р.Р. наистина фокусира вниманието на хората за своя облага, но това се дължи на униформата, която носи. На него му липсва дори опит в гражданските ходове, ако го сравним с военния министър Аню Ангелов /ГЕРБ/ и заместника му Валентин Радев. Двамата бяха силен тандем, защото бяха минали през ухото на неволята - сражаваха се с изоставащото мислене и червените идеи в рамките на армията години наред преди да я напуснат. Не са били безгрешни, но те бяха и част от неправителствения сектор чрез Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" /СОРА/.

Генералското шоу на авиатора Р.Р. наистина е мощно колкото авиацията ни и неговите наивни виждания за бъдещето й. Единственото му предимство пред политика на ДПС ген.С.С. е това, че е избрал партията, която има много възрастни симпатизанти във войската ни. Младите идват и този плюс скоро ще изчезне. Но с този плюс президент от Р.Р. няма да стане. Ще се превърне в нещо, което говори от червената трибуна за войсково бъдеще, което вече е далеч от червените идеи, с които се разделихме преди 12 години и станахме членове на НАТО.

На този етап Корнели Нинова доказа, че е далновидна партийка, понеже Р.Р. е доста по-чаровен от предния избраник на БСП ген.Зл.Ст. Разликата е в това, че Златан е кашик, а Румен авиатор. Едно е да копаеш с мислите си окопи, друго е да въртиш висш пилотаж в небесата при добри атмосферни условия. Но точно един самонадеян пилот ще се сгромоляса, защото в политиката ни има много дълбоки въздушни ями и...

Генералитета ни е нагаждачески. Затова авторитета на войската е скромен, а доверието в нея - високо. Народът повече вярва на редниците и малко вярва на генералите. Защото знае каква е историята ни и какъв е приноса на войската ни в тази история. Колкото до ритуалите на войската - патриотични са, но патриотите в строя не са с генералски пагони. Нито пък имат желание да бъдат румен радевци с делата си.