В деня за размисъл/12 ноември/ реших да опитам на вкус руското присъствие в София. Първо отидох да заредя на бензиностанция на "Лукойл". Нямаше навалица, но се оказа, че на фона на скъпите горива в България тук се продава най-скъпо. Спомних си, че на бензиностанцийте на Марешки е около 25% по-евтино, но... На балотажа отива не Марешки, а червеният генерал Р.Р., който ще бъде първият наш официално признат проруски президент, върнал ни с 27 години назад в историята, която... Няма лошо генерал да спечели, защото по неговата схема, играна вече от Царя с обещанията за 800 дни да стабилизира страната,нас ни чака бъдеще свързано дори с АЕЦ "Белене" и т.н. Той ще го строи след експертни оценки. Руснаците ще му ги направят.

В центъра има симпатични магазинчета с руски стоки. Веригата е "Берьозка" и вкусотийте ме върнаха в епохата на здравия социализъм и щастливите пътувания до СССР. Чудесно беше! Незабравимо беше... Сладоледът и водката сякаш са от онези времене с вкуса си, но цените... Нямат нищо общо както с онова време, така и с тези на немската верига "Кауфланд" у нас. Реших, че мястото ми не е в "Берьозка" поради финансови причини.

Сега да хапна малко варено тесто с кайма, със зеле, може и със сирена да бъде... Пекарните са много чисти и приятни, собствениците им явно са доста заможни, но не са подходящи дори за пенсионирани генерали от БА. Разумно е да има пица на парче от Италия, сандвичи и кафе от "Макдоналдс", арабски дюнери... Просто те са съобразени със стандарта ни.

На пенсионерска вълна съм и изведнаж се сещам, че утре, 13 ноември, червеният генерал ще стане президент и трябва да почерпи с добри думи избирателите си от всички кътчета и партии в тази държава. Може би ще каже, че за мечтаните му руски аероплани правителството на Борисов е дало 40млн. за ремонтна база и още толкова за шест нови двигателя. Почти два пъти повече са тези разходи от планираните коледни надбавки за най-бедните пенсионери у нас. Или в тази ситуация надбавките ще важат от служебното правителство и не е ясно колко и за кого ще са. Но е, сигурно, че преди да влезе в кабинета си Р.Р. прати добри парички към Русия и тя ще продължи да го вдъхновява за подобно лобиране. Армейската история на България не познава подобен парадокс - офицер да нарушава устави, да злослови за министъра си, да захранва финансово фирми, които при евентуален военен конфликт ще прекъснат логистиката и двигателите на Р.Р. няма да работят във въздуха. Защото в НАТО и ЕС има достатъчно техника и потенциал, за да се защити суверинитета на съюзниците. 

То се чуват приказки за разпадането на ЕС и има логика новият ни президент да прави пътечка към Евразийския съюз и твърденията от вчера, че Доналд ще води САЩ по нов път и ще се прегръща с Русия, но... Р.Р. наистина е далновиден на фона на Доналд, който за първи път през 1982г. се втурва към президенството и 34 години по-късно влиза в него. Донато нашия Авиатор...

Находчив е Р.Р. и тепърва ще се налага с патриотизма си като авиатор, който жертвал живота на подчинените си. За една година той е бил 6 часа във въздуха и... Рисковете на пътя, ако пътуваш с лична или служебна кола, са стотици пъти повече от тези на авиатора, но... Може би спасението е да внесем и руски возила, защото със западните днес много катастрофирам.

Затова отидох в скромен шоурум с прословутата джипка "Нива" и нещо като... Погледнах цените. Не са високи като сума, но за предлагания допотопен продукт са поне 30-40% над реалните. Няма изненада. Всичко руско у нас вече не е за нас. Точно сега си спомних как в София  пристигаше Генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, как се прегръщаха с нашия Т.Живков, как го правехме герой на НРБ с награден знак и във вестниците ни, те пишеха едно и също, съобщаваха колко милиарда рубли са ни опростили братята руснаци. Тогава рублата беше по-скъпа от долара, а в стотинки струваше точно 87. Днес рублата е 2-3ст., но няма кой да ни опрощава дълговете. Обратното е, с пелмени, водки, бензини и електроцентрали ни събличат и последната сиромашка риза. Все пак за бъдещия АЕЦ "Росатом" се отказа от 90 млн.лихви - намислили са как след време да ги усвоят безболезнено.

Авиатора много треперил за подчинените си от ВВС. Предстои му да трепери за живота на българите, понеже знае какво се случи в Чернобил. Може би се досеща, че тогава неговата партия скри истината и радиоктивният облак се стовари върху манифестиращите в София пред мавзолея, "окъпа" другите нашенци със знаменца и лозунги по улиците. Тогава лошите от Запада казаха, че след 30-40 години ще има бум на раковите заболявания. Президентът Р.Р. да види след земетресението в Япония защото не се взриви нито една тяхна атомна централа или да провери защо в богата  Дания няма такова строителство.

Няма страшно. За рака днес е виновен Боко! Пропагандната машина на евразийците само това не е казала. Защото полетът на Авиатора към политиката все пак е дело на прозападно течение в БСП, кротнало се в сянката на инициативен комитет, в който е познатата ни Елена Йончева. Някога тя се возеше на мотора на Станишев, днес му е верен мотор в начинания, които България заслужава и иска на избори.