Превземането на Алепо от сирийските правителствени сили е удар за продължилата години наред турска политика в Сирия, сгромолясвайки усилията за отстраняване на президента Башар ал Асад от власт и реализирайки голяма победа за основния регионален съперник Иран. Подкрепата на Турция за сирийските бунтовници, които се изтеглят от последната им голяма крепост, далеч не е приключила, докато тя засилва кампанията за изтласкване на "Ислямска държава" и бойците на кюрдските милиции от ивица в Северна Сирия.

 

Някои от бунтовническите бригади от Алепо се очаква да бъдат прехвърлени към операцията "Ефратски щит", офанзива, предприета от Турция преди четири месеца за прочистването на близо 90-километрова отсечка сирийска територия /от бойци от "Ислямска държава" и сирийски кюрдски милиции/ близо до границата й. Работата по този въпрос вече се извършва, каза висш представител на бригадата Тюркмен Султан Мурад, една от подкрепяните от Турция групи, изтеглящи се от Алепо. Бойците първоначално ще се присъединят към усилията на Турция за изтласкване на "Ислямска държава" от град Ал Баб, намиращ се на около 40 километра североизточно от Алепо.

Ролята на турския президент Тайип Ердоган, който преговаря за безопасното изтегляне от Алепо на бунтовниците, повечето тюркмени и араби, които подкрепяше през последните пет години, едва ли има за резултат, това което искаше. Години наред той призоваваше за международна намеса, за да бъде принуден Асад да се оттегли от власт. Но това бележи кулминацията в промяната в турската политика, започнала преди месеци, когато Анкара поиска да подобри влошените отношения със съюзника на Асад Русия, и когато заплахата за националната й сигурност от "Ислямска държава" и кюрдските групи в Сирия се увеличи.

Самата Турция изтегли някои от бунтовниците, които подкрепя, от Алепо през август, за да участват в "Ефратски щит", като по този начин още повече бе намалена способността им да се конфронтират срещу атаките на силите на Асад и техните подкрепяни от Русия и Иран съюзници. Ситуацията в Сирия се трансформира в една реалност и след това в друга от 2011 г. и всички регионални действащи лица опитаха да продължат, в опит да се приспособят към новите реалности. В този аспект Турция не е изключение, каза Гюлнур Айбет, професор по международни отношения в истанбулския университет Бахчешехир.

Приоритетите на Турция по отношение на войната в Сирия сега и в обозримо бъдеще са два: национална сигурност и хуманитарна помощ. Редица самоубийствени нападения през последните две години, за които бе обвинявана или "Ислямска държава", или кюрдските бойци, отчетливо показаха заплахата от Сирия за турските големи градове, намиращи се на стотици километри от фронтовите линии.

Сирия се превърна в тренировъчно поле за терористични организации, каза високопоставен правителствен представител. Нашата политика за Сирия се формира в съответствие с реалната ситуация, добави той. Кюрдски бойци поеха отговорност за последното нападение, извършено миналия уикенд (двоен бомбен атентат пред стадион в Истанбул, при който бяха убити 44 души, повечето от които полицаи).

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви в сряда, че вероятно един от нападателите е пристигнал от Сирия, а властите в Анкара са на мнение, че атаките може да са извършени като отмъщение за действията на Турция срещу кюрдските бойци в Северна Сирия. Те не са доволни от напредъка на турската армия в Сирия и опитват да изпратят послание на Турция чрез терористични атаки, каза втори турски представител. Нашата борба срещу терора в Турция и напредъкът на подкрепяните от Турция бунтовници в Сирия ще продължи.

Представител от бригадата Султан Мурад посочи, че бунтовниците, изтеглящи се от Алепо към сирийската провинция Идлиб, ще бъдат проучени от Турция преди да бъдат изпратени да се присъединят към операцията "Ефратски щит" колкото е възможно по-бързо.     Представителят, който говори при условие за запазване на анонимност, каза, че целта е да бъдат прогонени членовете на Фронта ан Нусра, която е сред бунтовническите групи, борещи се срещу Асад, но доскоро бе свързана с Ал Каида. Фронтът ан Нусра се разглежда като терористична групировка и от САЩ, и от нейния съюзник в НАТО Турция.

Няма да отнеме много време, определено няма да отнеме седмици. Операцията в Ал Баб е жизненоважна за Турция и от там тя иска да се прехвърли към Манбидж, каза представителят на Султан Мурад, споменавайки града, намиращ се на 50 километра на изток от Ал Баб, за който Ердоган каза, че иска да постави под контрола на подкрепяните от Турция сили. Турската армия тази седмица раздаваше листовки за Ал Баб, призовавайки цивилните да търсят убежище, докато бунтовниците, подкрепяни от турски танкове и военни самолети, се приближаваха към града. Бунтовниците превзеха най-малко две села западно от Ал Баб миналата седмица.

Променящите се приоритети на Турция в Сирия имат много общо с възобновяването на отношенията с Русия през август след девет месеца на обтегнати връзки заради свалянето от Турция на руски боен самолет край Сирия. Русия подкрепя силите, лоялни на Асад, в Алепо, като им предоставя възможност за военно обучение, оборудване, съвети и въздушна подкрепа.

Турското правителство казва, че възобновяването на връзките с Русия не е променило позицията му, съгласно която Асад трябва да се оттегли, за да бъде възобновен мирът в Сирия, но бе принудено да работи заедно с Москва. През последните седмици Ердоган говори многократно с руския президент Владимир Путин в опит да бъде намерено решение в Алепо. Имаше и контакти между турския външен министър и неговия ирански колега през последните дни и турските представители казаха, че ще има среща между Турция, Русия и Иран, на която ще обсъждат Сирия, по-късно този месец.

Промяната на политиката на Турция отчасти бе предизвикана от продължителното разочарование от политиката на САЩ в Сирия. Турция бе разгневена от подкрепата на САЩ за кюрдските милиции и споделя усещането за предателство сред сирийските бунтовници, които смятат, че президентът Барак Обама е насърчил техния бунт с призива Асад да се оттегли, но след това ги е изоставил, като дори приложи собствената си "червена линия" относно използването на химически оръжия от Сирия. Борбата, която трябваше да бъде подета от глобалните сили, всъщност не бе възприета от тях като цяло, посочи високопоставен правителствен представител.  Ако някой търси изкупителна жертва за случващото се в Сирия, това не е нито Ердоган, нито Турция.