Интервю с основателя на американската агенция за стратегически проучвания и анализи "Стратфор" Джордж Фридман.

 

Реалните външни заплахи за Румъния идват от Близкия изток, Балканите и Турция, а не от руснаците, които са в упадък. Заплахите са непредвидими, а отбраната трябва да се готви за неочаквани събития, твърди американският геополитически анализатор Джордж Фридман. Основателят на компанията за геополитически прогнози и анализи "Геополитикал фючърс" и на агенция "Стратфор" Джордж Фридман е в Букурещ, където ще се срещне със студенти, магистри, докторанти и преподаватели в Националното училище по политически и административни науки в рамките на лекция на тема "Бъдещето на трансатлантическите отношения. Значение за Източна Европа". Преди това събитие Джордж Фридман се съгласи да отговори на четири въпроса.

- Някои казват, че третата световна война вече е започнала, но не с танкове и самолети, а икономически и информационно. Така ли е?

Смятам, че войната е сфера на смъртта и унищожението. Икономиката е сфера на конкуренцията и на търговията. Информацията е сферата на лъжите и объркването. Те са различни и всяка от тях е много стара. Пропагандата е съществувала винаги. Фактът, че сега разпространението й става повече чрез Интернет, вместо от уста на уста, не е голяма разлика. Както и използването на икономически инструменти, за да бъдат убедени други държави да променят поведението си. Тоест това не е война. Студената война бе пълна с пропаганда и икономическа конкуренция. Не беше истинска война.

- Отношенията между Доналд Тръмп и Владимир Путин представляват мистерия в съвременната история. Доналд Тръмп пионка ли е на Русия или напротив - дава реален отпор на Владимир Путин?

- Ако беше пионка на Русия, щеше да бъде най-големият провал на руските тайни служби в една дълга поредица от неуспехи. Представете си, че контролирате президента на Съединените щати. Това би било най-голямата тайна, която човек може да си представи, защото ценността й би се изчерпала, ако бъде разкрит. Фактът, че целият свят говори за това е най-доброто доказателство, че руснаците не го контролират. И не бъркайте Русия и Путин. Ако Путин бъде блъснат от автомобил, Русия би продължила политиката си. Една сила в упадък, като Русия, трябва да претендира, че е по-силна, отколкото е в действителност, така че ще се ангажира с всякакъв вид действия, които я правят да изглежда важна. Но до момента единственото, което руснаците постигнаха, бе да предизвикат тотална антируска враждебност от страна на цялата Демократическа партия в САЩ. А резултатът от това бе по-строги санкции, наложени от Конгреса. Така че, ако Путин го контролираше, би трябвало да се справя по-добре. Но, разбира се, не го контролира.

- Франция и Германия говорят за обща европейска армия. Това ще доведе ли до изваждане на Америка от европейското тактическо поле? Путин направи изключително доброжелателни изявления по отношение на тази възможност.

- Питам се кой би командвал тази армия. Една армия не може да бъде ръководена от комитет, някой трябва да я командва и също така е важно да има какво да командва. Германия почти няма армия, а французите са слаби. И ако има съгласие по отношение на едно командване, колко ще харчат за въоръжение? Досега не съм видял нещо повече от дискусии и много страни отхвърлиха идеята. Колкото до САЩ, смятам, че ние ще сме очаровани, ако европейците поемат отговорност за собствената си отбрана. Аз смятам, че подобно нещо е възможно и за съжаление не съм изненадан, че руснаците са доволни - една европейска армия би имала хаотично ръководство и ограничена сила.

- Кои според вас са външните заплахи за Румъния? Прекалено зависими ли сме от ЕС и НАТО?

- От военна гледна точка Европейският съюз е нерелевантен и честно казано - така е и НАТО. Няма нито сила, нито воля да защитава Румъния. От моя гледна точка руснаците, които представляваха реална заплаха, са в упадък. Но Близкият изток, Балканите и Турция не са толкова далече. Това са непредвидими заплахи, а отбраната трябва да се готви за неочаквани събития. Така че триъгълникът Румъния-Полша-САЩ остава от фундаментална необходимост за отбраната на Румъния.