Министрите на отбраната от НАТО ще приемат решение за изпращането на още 3000 военни в Афганистан. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той уточни, че така числеността на военните инструктори от алианса в азиатската държава ще достигне 16 000 - половината от тях от САЩ, а останалите - от другите страни от пакта и техните партньори. По неговите думи Афганистан преживява трудни дни напоследък след зачестяването на нападенията, които той определи като безсмислени. Столтенберг отбеляза, че на двудневната среща на министрите от НАТО утре и вдругиден ще постави въпроса за обещаното финансиране на афганистанските сили за сигурност. Генералният секретар уточни, че освен САЩ, останалите страни от НАТО са обещали всяка година да осигуряват по един милиард долара за тази цел. НАТО продължава да се надява на постигането на мир в Афганистан.

Халифатът на "Ислямска държава" (ИД) не съществува, но се опасяваме, че не е дошъл краят на битката срещу ИД. Заплахата е за целия свят, виждаме нападения навсякъде, вдъхновени от ИД. Със загубата на територии в Ирак и Сирия може би терористите се насочват още повече към нападения в държави от НАТО, добави генералният секретар. Той определи поведението на Пхенян като безотговорно и като заплаха за държавите от НАТО, а и за целия свят. Безотговорното поведение на Пхенян е заплаха за международния мир и сигурност. Има нужда от възможно най-голям натиск над Пхенян, за да се постигне изход чрез мирни преговори, да се избегне война. Ракетните и ядрените програми на Северна Корея трябва да спрат. Необходими са политически и дипломатически натиск, икономически санкции. Изглежда санкциите в голяма степен се прилагат и постигат оказването на натиск. Способността ни да отговорим в случай на нападение е най-доброто средство за сдържане и предотвратяване на удар, коментира Столтенберг. Има нужда от световен отговор, трябва да бъдем в състояние да отговорим на всяка агресия.

Генералният секретар съобщи, че освен Афганистан и Северна Корея, теми на двудневното заседание на министрите на отбраната от НАТО ще бъдат също киберсигурността и промените в ръководните структури на алианса. Предвижда се да бъде обсъдено състоянието на цивилната инфраструктура в ЕС с оглед на използването й за военни нужди при прехвърлянето на войски. Очаква се да бъдат одобрени принципи за защита на морските линии между Европа и Северна Америка за прехвърляне на военни сили.

Компютърните вируси заплашват държавите от целия свят, трябва да можем да се защитим, както от всяко друго нападение. Разследването за руска намеса в изборите в САЩ продължава, но всяко вмешателство в националния политически процес е неприемливо. Затова са важни усилията ни за предотвартяване на хибридните заплахи.